Negyedmillió sékelt tartalmazó zsákot talált egy férfi, elosztotta a pénzt, letartóztatták – Hírösszefoglaló

Fotó: Shutterstock

Negyedmillió sékelt tartalmazó zsákot talált egy férfi egy föld alatti parkolóban Kiryat Gat városában. Elmondása szerint azt gondolta, csoda történt vele, és elhatározta, nem adja le a rendőrségen a talált kincset. Nagy mennyiségű ételt és italt vásárolt, és azt elosztogatta a Hebronban állomásozó izraeli katonák között, akiket bankjegyekkel is megörvendeztetett. A maradékot hazavitte és tervei szerint családjára és rászorulókra tervezte elkölteni. A “modern Robin Hood” jelenleg előzetes letartóztatásban van. A talált zsák a Dan tömegközlekedési társaság bevételét tartalmazta, valószínűleg az azt begyűjtő biztonsági cég gondatlanságából nem jutott el a bankba.


A rendőrség egy hónapokon keresztül tartó, beépített ügynökökkel lebonyolított nyomozó akció eredményeként több mint 60 embert tartóztatott le kábítószer- és fegyverkereskedelem gyanúja miatt. A letartóztatottak között van több ismert bűnszövetkezet feje is.


Megnyílt az ötödik IKEA áruház Estaolban, Beit Semes mellett. A több mint 25 000 négyzetméteres bemutatóhelyen 39 berendezett szobával és 8000 termékkel találkozhatnak a vásárlók, az új üzletben 380-an dolgoznak, és a kültéri parkolóban közel 900 autónak jut hely. Egyelőre itt is csak arcmaszkkal és hőmérőzés után, egyidőben korlátozott számú vásárló lehet.


A Legfelsőbb Bíróság hétfőn visszavonta a Mahmoud Etouna házának lerombolásáról szóló rendeletet, akit a Gus Ecionban tavaly végrehajtott terrortámadásban Dvir Szorek katona meggyilkolásával vádolnak. “Minél nagyobb az időbeli eltérés a támadás végrehajtása és az elkövető lakóhelyének lerombolása között, annál kisebb a házrombolás elrettentő hatása,” – írta az egyik bírónő.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy egy kelet-jeruzsálemi palesztin megpróbált két határrendőrt (magav) leszúrni a jeruzsálemi Armon Hanaciv negyedben. A rendőrség beszámolója szerint a harmincas éveiben lévő palesztin késsel és könnygázzal a kezében rohant a rendőrök felé, miközben “Allah Akbar”-t kiabált. A határrendőrök lelőtték és súlyosan megsebesítve hatástalanították a támadót.


Izraeli kutatók innovatív koronavírus elleni arcmaszkot fejlesztettek, amely képes önmagát fertőtleníteni – közölte az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion). A kutatók a maszk prototípusát egy egyszerű mobiltelefon-töltőről működtették.

Az izraeli statisztikai hivatal által hétfőn kiadott adatok szerint Izrael hazai összterméke (GDP) 7,1 százalékos évesített ütemben csökkent január-márciusban, ami 1995 óta a legrosszabb érték. Utoljára 2012-ben fordult elő, hogy az izraeli gazdaság nem növekedett, hanem csökkent. Teljes cikk >>

Más országok gazdasági visszaesésével összehasonlítva Izrael nem is áll olyan rossz helyen a 7,1%-os romlással. Franciaország 23,3%, Németország 8,9%, az Egyesült Államok 4,8%, Japán 3,4%, míg a különutas stratégiát folytató Svédország csupán 1,2%-os visszaesést könyvelhet el.

3500 éves, két emberi figurát ábrázoló agyagtáblácskát talált egy hatéves kisfiú Dél-Izraelben, a gázai határ közelében – jelentette be hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). A Niri nevű kibucban élő Imri Elis családjával kirándult még márciusban, amikor a Tel Dzseme régészeti parkban, néhány kilométerre a Gázai övezet határától egy kicsiny agyagtáblácskára lett figyelmes a homokdűnén. Teljes cikk >>


Az első ázsiai oroszlánok, akik fogságban születtek, már hat hetesek! A Jeruzsálem Bibliai Állatkert már nyitva van, és hamarosan a nagyközönségnek is bemutatja majd a kölyköket. A papa, Gir Svédországból, a mama, Yasha Németországból érkezett néhány éve egy tenyésztési program részeként. A házasságközvetítés jól működött: a bizonyíték – a két kis világszenzáció – már várja a hódolókat.


Az izraeli koronafertőzések száma hétfő estére elérte a 16 734-et, ami előző este óta 17 új megbetegedést jelent. 41 beteg állapota súlyos, közülük 29 van lélegeztetőn, 31 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 281 halálos áldozata van a járványnak, és 14 307 beteg gyógyult meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.