Elmarad a könyvhét – Hírösszefoglaló

Izraeli Könyvhét Tel-Avivban, 2016 - fotó: Wikipedia
Izraeli Könyvhét Tel-Avivban, 2016 - fotó: Wikipedia

A Jes Atid-Telem vezetője, Beni Ganz korábbi szövetségese, Jair Lapid lett formálisan is az ellenzék vezetője – jelentette be szerda reggel Jariv Levin a kneszet elnöke. Az ellenzék vezetőjeként Lapid nagyobb csapattal dolgozhat, és személyes védelem is jár neki. Emellett Lapid rendszeres biztonsági beszámolókat fog kapni Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől és más biztonsági felső vezetőktől. A protokoll szerint a hivatalosan az országba látogató állami vezetőkkel is találkozik majd. A brit alsóházi hagyományok szerint az ellenzéki vezető irodája van a legmesszebb a kneszet plenáris üléstermétől.


Netanjahu büntetőpere előtt két héttel az izraeli állampolgárok 33%-a gondolta úgy, hogy korlátozni kéne a bíróság hatalmát, 67% véleménye szerint viszont inkább erősíteni kellene azt. A május 3-6 között végzett közvélemény-kutatás szerint a zsidó állampolgárok 61, míg az arab állampolgároknak 92%-a erősítené az igazságszolgáltatási rendszert.


A kormány 1,5 százalékos csoportos leépítést tervez a Bituah Leumiban (Egészségbiztosító) és az izraeli munkaközvetítő hivatalban az újonnan megalakuló minisztériumok felállításának érdekében. Az egészségügyi-, oktatási- és szociális minisztériumok dolgozóit is érinti az elbocsájtási hullám. A javaslat várhatóan vasárnap kerül a kormány elé. “Jó reggelt a telepek, a felsőoktatás, a vízerőművek, a kisebbségek és a fejlesztés minisztereinek, valamint az alternatív miniszterelnöknek – senkik és semmik. Remélem, jól érzik magukat ma reggel” – írta Tamar Zandberg a Meretz képviselője reagálva a KAN – a közszolgálati média hírére.


A Gazdasági és Ipari Minisztérium a Pénzügyminisztériummal közösen gazdaságélénkítő programot indít kis- és középvállalkozók számára, mintegy 700 millió sékel értékben. Ebből 315 millió sékelt arra költenek, hogy felkészítésék őket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartására. 250 millió sékelt pedig üzleti tanácsadásba fordítanak, hogy segítsék a vállalkozások működését a piaci követelményeknek megfelelésben. 135 millió sékelt a termelést és az exportot támogató üzleti tevékenységre fognak költeni.


Az Izraeli Könyvhét történetében először elmarad az izraeli könyv ünnepe a koronavírus járvány miatt. Tavaly mintegy kétszázezren mentek el a rendezvényre és vásároltak könyveket – komoly kedvezményekkel – a nyitott standoknál. 1926 óta minden év júniusában megrendezték a eseményt, és egyszer sem fordult elő, hogy elmaradt volna. A Könykiadók Egyesülete tanácskozott arról is, hogy talán szeptemberre tolhatnák a könyvhetet, de a bevásárlóközpontok üzemeltetői ebbe nem egyeztek bele, miután szeptember az ünnepek miatt a legjobb időszak, és teljes áron is jól megy a könyveladás. Ezek után a Könyvkiadók Egyesülete úgy döntött, hogy idén végleg elmarad az könyvhét. Mindig szomorú, ha egy ünnepi esemény elmarad – zárta beszámolóját a tizenkettes hírcsatorna tudósítója.


Két Kfar Saba-i, a Moshav Tzofi általános iskolába járó diákot diagnosztizáltak koronavírus fertőzéssel szerdán – jelentette a Sharon regionális központ. A diákok testvérek, és egy családtag fertőzte meg őket. A második és harmadik évfolyamokból összesen 57 tanulót küldtek a hatóságok június elejéig karanténba, amely időszak alatt mindannyiukat tesztelik. Az iskolák újranyitása óta összes 19 iskolás és óvodás, és 11 oktatásban dolgozó fertőződött meg koronavírussal. Oktatási intézményekben történt fertőzés miatt május 27-én reggel 509-en voltak karanténban.


A hetedikesektől a tizedikes osztályos tanulókig plusz kilenc nap oktatás lesz a nyári szünet alatt, annak ellenére, hogy Ron Erez, a tanárok szakszervezetének elnöke határozottan ellenzi a lépést – jelentette a KAN.


A koronavírussal fertőzöttek számának fokozatos csökkenése nyomán szerdától újabb könnyítéseket vezettek be Izraelben. Több mint két hónapos szünet után óvatossági rendszabályokkal, a fizikai távolságtartás betartásával megnyitották a vendégek előtt a vendéglátóipart, az éttermeket, a kávéházakat, a bárokat. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzöttek száma szerda estére elérte a 16 793-at, ami előző este óta 36 új megbetegedést jelent. 41 beteg állapota súlyos, közülük 38 van lélegeztetőn, 34 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 281 halálos áldozata van a járványnak, és 14 570 beteg gyógyult meg.


Holttestet találtak május 27-én az esti órákban a Negevben, Mitzpe Ramon közelében, egy szikla alatt – jelentette a Negevi területi rendőrség. Az áldozat azonosítása még zajlik.


Ritka vendége volt az Eilati-öbölnek: egy cetcápa. A korallzátony látogatói egészen közelről láthatták a hatalmas halat. Aggodalomra nincs ok, ez a faj veszélytelen az emberre, kizárólag planktonokkal és apró halakkal táplálkozik. Az Eilaton látott példány 7 méter hosszú volt, ez közepes méretűnek számít. A trópusi óceánok lakója csak a 22 foknál melegebb vizet kedveli, ritkán úszik fel ennyire északra.