Több önkormányzat újra bezárja az iskolákat – Hírösszefoglaló

Arie Stern Jeruzsálem főrabbija részvétlátogatást tett Iyad Al-Hallak, 32 éves, speciális szükségletű kelet-jeruzsálemi lakos családjánál, akit az izraeli rendvédelem tragikus tévedés során megölt.


Itzik Shmuli Munkapárti (Avoda) miniszter: “Nem fogok támogatni olyan annektálási tervet, amely nem egyezik minden szempontból az elveimmel.”


Naftali Bennet, az ellenzékbe került jobboldali Jamina párt elnöke: Hadügyminiszterként a Machon Weizmann Intézet által fejlesztett 7-8 robottal napi 60 ezer megbízható korona-tesztet akartunk végezni. Az Egészségügyi Minisztérium először akadályozta az Intézet hozzáférését a vírussal kapcsolatos adatokhoz, aztán a fejlesztés után nem engedélyezte az alkalmazást. A technológia ma is rendelkezésre áll. Mose Bar Sziman-Tov, a minisztérium főigazgatója: „Van ami akkor sem lesz igaz, ha 60 ezerszer mondják el.”


Annak ellenére, hogy a kormány nem döntött a középiskolák bezárásáról, több önkormányzat – többek között Tel-Aviv és Givataim – szabad kezet adott az iskolaigazgatóknak annak eldöntésében, hogy a tanítást a továbbiakban távoktatáson keresztül, illetve kisebb csoportokban, a diákok megosztásával folytatják. Mind a pedagógus szakszervezet, mind az önkormányzati tanulmányi osztályok vezetősége azon a véleményen van, hogy az egészségügyi minisztérium törvényellenes megkötéseinek betartása az oktatási intézményekben lehetetlen, és nem teszi lehetővé a effektív tanulást. Ezért tartják fontosnak, hogy a pedagógusok az iskolákon keresztül, szakmai tudásuk szerint dönthessenek az adott esetben legmegfelelőbb oktatási módszerről.


A járvány kezdetén fizetés nélküli szabadságra kényszerült munkavállalók közül sokan csak május végéig kaptak munkanélküli járulékot az államtól. A Gazdasági Minisztérium nem hosszabbítja meg automatikusan a járulékhoz való jogot, ezért a következő hónapokban sokan bevétel nélkül maradhatnak.


Az izraeliek 2-3 százalékát fertőzhette meg eddig a koronavírus a Tel-Aviv-i egyetem szerológiai kutatása alapján. Az egyetem kutatói az Egészségügyi Minisztérium felkérésére vizsgálták meg az izraeli lakosságot, hogy megtudják az átfertőzöttség jelenlegi mértékét. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma kedd estére elérte a 17 285-öt, ami előző este óta 116 új megbetegedést jelent. 28 beteg állapota súlyos, közülük 29 van lélegeztetőn, 42 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 290 halálos áldozata van a járványnak, és 14 940 beteg gyógyult meg.


Több ezren tiltakoztak tegnap Tel-Avivban a nők elleni erőszak ellen. A szervezők egy, a családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló 2017. évi kormányprogram végrehajtását követelik és a jóváhagyottak szerinti költségvetési támogatást.


Fél nap alatt három halálos kimenetelű közúti baleset történt Izraelben. Két motoros és egy kerékpáros az áldozat.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.