Elhagyott kutyákat gondozhatnak a foglyok – Hírösszefoglaló

Izrael megakadályozza, hogy Heiko Maas német külügyminiszter – szerdára tervezett izraeli látogatása után – Ramallahba látogasson. Azt közölték vele az izraeli illetékesek, hogy ha távozása előtt Ramallahba akar látogatni, kénytelen lesz két hétig karanténban maradni Izraelben. Másrészről a Németországból Izraelbe érkezőktől nem követelnek kéthetes karantént. Maas csak videón tud beszélgetni a magas rangú palesztin tisztviselőkkel.


A Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat megerősített és feltételezett COVID-19 betegek nyomon követésének meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn 48 órára befagyasztották, miután a koronavírus-krízist kezelő Kneszet-bizottságnak nem sikerült megállapodásra jutni az ügyben.


Az izraeli oktatási minisztérium a koronavírus-járvány miatt határozatlan időre elhalasztotta a végzős középiskolások októberre és novemberre, Lengyelországba tervezett utazásait. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma hétfő estére elérte a 18 032-t, ami előző este óta 169 új megbetegedést jelent. 29 beteg állapota súlyos, közülük 23 van lélegeztetőn, 44 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 298 halálos áldozata van a járványnak, és 15 127 beteg gyógyult meg.


Visszatért Izraelbe az amerikai Aaron Klein, Netanjahu választási kampány-tanácsadója. A Likud azt közölte a ynettel, hogy a koronavírus meg az annektálás média-ügyeiben jött segíteni, de mások szerint főként politikai tanácsokat ad a kormányfőnek, talán már egy közelgő újabb választásokhoz.


A Hermon Börtön új programja lehetővé teszi a foglyoknak, hogy elhagyott kutyákat gondozzanak. Az ötlet mögött az áll, hogy a kutyák gondozása segít majd nekik újra beilleszkedni a társadalomba. A programra kiválasztott börtönlakók között vannak drogosok és olyanok is, akik 12 éves koruk óta az utcán élnek. Az új ideiglenes “gazdik” megpróbálnak végleges gazdát találni a kutyáknak. Mikor elbúcsúznak a társuktól, remény ébred bennük, hogy őket is befogadják majd, ha elhagyják a börtön falait.


Egy megrémült indiai sül elbarikádozta magát a kneszettel szemben egy nyilvános vécében. De nem a rendeltetésszerű használat végett ment oda, hanem mert szomjas volt, vagy éjszakai állatként nyugalmas szállást keresett nappalra – legalábbis a Természetvédelmi Hatóság közleménye szerint. Este többször felszólították a távozásra, de hiába. Mindenesetre nyitva hagyták az ajtót, és reggelre eltűnt.


Június 8-án Anglia uralkodója Oroszlánszívű Richárd kikötött Akkóban hogy részt vegyen a város ostromában. Ez pontosan 829 évvel ezelőtt 1191 ben történt.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.