Botrány az Egészségügyi Minisztériumban – Hírösszefoglaló

Az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el Grotto professzor ellen, aki a minisztérium vezető tisztségviselőjeként különleges engedélyt adott Teddy Szagi milliárdosnak, és az országba érkezésekor nem kellett a meglévő rendelkezések értelmében kéthetes karanténba vonulnia, így két hete részt vehetett azon a magánpartin Tel-Avivban, mely később – a karanténszabályok felrúgása miatt – amúgy is közfelháborodást váltott ki. Az Egészségügyi Minisztérium indítványozta az eset kivizsgálásával párhuzamban Grotto professzor megbízatásának felfüggesztését a társadalmi bizalom súlyos megsértése okán.


Az izraeli koronafertőzések száma szerda estére elérte a 18 355-öt, ami előző este óta 175 új megbetegedést jelent. 31 beteg állapota súlyos, közülük 22 van lélegeztetőn, 42 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 299 halálos áldozata van a járványnak, és 15 187 beteg gyógyult meg.


Netanjahu annak az újságírónak a letartóztatását és bebörtönzését kéri, aki a 13-as kereskedelmi csatorna tényfeltáró műsorában tegnap hangfelvételeket tett közzé. Raviv Drucker a HaMakor (“A forrás”) műsorában a Walla hírportál és a Bezeq tulajdonosai között elhangzott beszélgetések felvételeit játszotta le, amelyekből kiderül, az utóbbiak hogyan gyakorolnak nyomást az újság szerkesztőjére, hogy a portál Netanjahura kedvező tartalmat tegyen közzé, és ezért cserébe ellenszolgáltatást kaptak a Bezeq részvényesei.


Harmadik éjszaka tiltakoznak Jaffóban az autista fiú, Iyad al-Hallak megölése miatt. Tüntetések voltak Haifán is. A kedd esti jeruzsálemi tüntetésen az emberek a Palesztin Hatóság zászlóit lengették, és megpróbálták eltorlaszolni a villamos útját. A rendőrség szóvivője szerint a tiltakozók Jaffóban kukákat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg a rendőröket. Négy személyt letartóztattak közülük hatóság elleni erőszak miatt. Az izraeli közvéleményt megosztja az eset. A tiltakozók vizsgálatot követelnek, és Amir Ohana belbiztonsági miniszter lemondását.


A német külügyminiszter Berlin komoly és őszinte aggodalmát tolmácsolta Gabi Askenázinak a ciszjordániai palesztin területek tervbe vett izraeli bekebelezése miatt. Askenázi válaszában kijelentette, hogy Izrael felelősségteljesen és az Egyesült Államokkal teljes együttműködésben készül a Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervében felvázolt lépésre, és a tervet fontos mérföldkőnek nevezte a régió számára. Teljes cikk


Naftali Benet a Jobbra (Jamina) nevű, főleg telepesek érdekeit képviselő párt jelenleg ellenzékben lévő vezetője tegnap a 12-es televíziós adón a következőket nyilatkozta: “Mikor azt látom, hogy Netanjahu egyre többet beszél az annektálásról, kezdek meggyőződni arról, hogy a végén nem fog csinálni semmit.”


Szerdán nyilvánosságra került, hogy hónapokkal ezelőtt iráni kibertámadást hajtottak végre az izraeli hadsereg ellátási lánca ellen, amely azon túl, hogy felborította volna az egész hadsereg ellátását, a támadókat rendkívül értékes információkhoz is juttathatta volna. A hadsereg kibervédelmi rendszere sikeresen hárította el a támadást.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.