Ingyenkerékpár a turizmus fellendítésére – Hírösszefoglaló

197

A Tel-avivi Önkormányzat és a Tel-Aviv Hotel Szövetség új turisztikai kampányt indít a belföldi turizmus ösztönzésére. A koronavírus-válság miatt nagyon visszaesett az Izraelbe látogató külföldi turisták száma, ezért a Turisztikai Minisztérium is kampányba kezdett. Az akció ehhez csatlakozik. A tel-avivi szállodák izraeli vendégei ingyenesen használhatják majd a város kerékpárjait. A belföldi turisták pedig tel-avivi sétáikhoz a város nevezetességeibe szóló két ingyenjegyet kapnak a hoteltól, amelyikben megszállnak.


Kiélesedtek az ellentétek Galant és az Oktatók Szakszervezete közt. Az oktatásügyi miniszter bejelentése szerint a koronavírus miatt meghosszabbodik a tanév, melyet a tanárok jogait védő szervezet nem fogadott el. Az ügyben várhatóan a Bagac (Legfelsőbb Bíróság) hoz majd döntést.


Életveszélyesen megfenyegettek egy legfelsőbb bírósági bírót. Anat Baron bírónő postaládájába tettek fenyegetéseket tartalmazó levelet, ezért a bíróság őrzéséért felelős egység panaszt tett a rendőrségen. Az ügyet nyomozzák. A bíróságok nevében közzétett nyilatkozat szerint az “alantas fenyegetés egyenes következménye a bírói hatalmi ág elleni folyamatos és korlátlan támadásoknak”. Netanjahu miniszterelnök és további politikusok, többek között az igazságügyi miniszter is elítélte az esetet.


Belehalt a koronavírus okozta ritka szívbetegség-szövődménybe egy 26 éves fiatalember, a Kfar Szaba-i Oshri Asulin. Ő a vírus eddigi legfiatalabb áldozata Izraelben.


Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére elérte a 19 122-t, ami előző este óta 83 új megbetegedést jelent. 31 beteg állapota súlyos, közülük 23 van lélegeztetőn, 46 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 302 halálos áldozata van a járványnak, és 15 390 beteg gyógyult meg.


Dana International izraeli transzgender énekes védelmébe vette J. K. Rowlingot. A Harry Potter-könyvek íróját egyik Twitter-posztja miatt támadják, amiben egyesek szerint meglehetősen transzfób módon nyilvánult meg. Rowling először egy menstruációs szegénységről szóló cikkre reagált, és a cikkben szereplő egyik szókapcsolaton kezdett el viccelődni, hiszen szerinte azt, hogy “emberek, akik menstruálnak”, egyszerűbben is meg lehet fogalmazni, mert hát van erre egy szavunk, az pedig az, hogy nő. Majd egy másik bejegyezésben a születési nem fogalmát kezdte el boncolgatni, és igazából emiatt kapta a legtöbb kritikát. Az Angliában nagy népszerűségnek örvendő izraeli pop-sztár szerint azonban felesleges a vita, és annak ellenére, hogy lehet nem egyetérteni azzal, amit az írónő mondott, nem helyes azonnal a transzfóbia vádjával nekiesni. Dana International Twitterén üzent, és ölelést küldött Rowlingnak.


Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette a kormány vasárnapi ülésén, hogy megkezdődik a Trumpról elnevezett falu építése az 1967-ben Szíriától visszafoglalt és 1981-ben törvény által annektált fennsíkon, amelynek stratégiai jelentősége van. „Ma megkezdjük a gyakorlati lépéseket a Ramat Trump (Trump-magaslat) nevű falu létrehozására a Golán-fennsíkon, amely fölött Trump elnök elismerte az izraeli szuverenitást.” Teljes cikk


Két héttel Júdea és Szamária egyelőre konkrétan még meg nem határozott részének esetleges izraeli annektálása előtt az Izrael Védelmi Erők számos forgatókönyvvel készül a regionális következményekre – köztük terrorista támadások széles körű hullámára –, miközben még mindig nem ismert előtte, mire készül a kormány.


Tizenötezer éves horgokat találtak izraeli régészek. A Paleoanthropology című tudományos lapban az észak-izraeli Tel Cháj főiskola tudósainak tollából megjelent cikk szerint húsz darab, halcsontból készített horgot találtak, s mellettük kőből készített súlyokat, valamint halcsontokat, köztük egy 2,5 méter hosszú hal maradványait. Teljes cikk

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból