Rakéta Gázából • A jordán király nem fogadja Netanjahu hívásait – Hírösszefoglaló

433
benjamin netanjahu a jordan kirallyal
Benjamin Netanjahu miniszterelnök és II. Abdullah jordán király Jordániában 2014. január - fotó: Kobi Gideon / GPO

Az izraeli parlament megszavazta hétfő éjjel az úgynevezett “norvég” törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a miniszterré vagy miniszterhelyettessé választott képviselők helyére a pártok új képviselőket állíthassanak. Az alaptörvényt módosító, és ezért csak abszolút többséggel jóváhagyható törvényt 66 szavazattal, 43 ellenében fogadták el a 120 tagú kneszetben. Teljes cikk


II. Abdullah jordán király nem fogadja Benjamin Netanjahu miniszterelnök hívásait, újabb világos üzenetet küldve Izraelnek, hogy ellenzi a Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására irányuló tervet. A jordán vezetés Beni Ganz védelmi miniszterrel sem hajlandó időpontot egyeztetni, aki egy találkozó keretében vitatná meg Izrael annektálási tervét. A Trump-kormány még nem döntötte el, hogy zöld utat ad-e Netanjahunak az annektáláshoz. A legfrissebb hírek szerint konszenzust szeretnének, azaz hogy Ganz és Gabi Askenázi külügyminiszter is támogassa a tervet.


Fenyegető üzeneteket kapott a legfelsőbb bíróság két bírója Izraelben, miután mindketten egy palesztin merénylő házának a lerombolása ellen ítélkeztek a közelmúltban. Az egyik megfenyegetett Anat Baron liberálisnak tekintett bírónő, akinek ítéletei már többször dühítették a politikai jobboldal híveit. Az egyik levélben fiának bántalmazásával riogatták a bírónőt, aki másik fiát egy tel-avivi robbantásos merényletben veszítette el 2003-ban. A levél arra figyelmeztette, hogy “újabb büntetés vár rá”. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma hétfő estére elérte a 19 237-et, ami előző este óta 182 új megbetegedést jelent. 35 beteg állapota súlyos, közülük 25 van lélegeztetőn, 45 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 302 halálos áldozata van a járványnak, és 15 415 beteg gyógyult meg.


A Kfar Saba-i Meir Orvosi Központ újszülött részlege ikerszületések hullámáról számolt be. A személyzet elmondása szerint az elmúlt 72 óra alatt öt ikerpárt segítettek a világra.


Az elmúlt éjszaka Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be nyílt területen az Eskol régióban. Sérülés vagy anyagi kár nem történt. A hadsereg drónja válaszul a Hamasz föld alatti műveleteihez használt infrastruktúrát támadta az övezet déli részén, tankok pedig a terrorszervezet katonai állásait lőtték.


Már a villanykörte rezgései alapján is lehallgathatják az embert. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói azt állítják, hogy ezzel az olcsó technológiával szinte bárki bele tud hallgatni egy olyan beszélgetésbe, amelyet akár egy több száz méteres távolságban található szobában zajlik, amennyiben az ablakán keresztül látszik egy izzólámpa. Ehhez mindössze egy laptopra, egy teleszkópra és egy 400 dollárba kerülő elektrooptikai szenzorra van szükség.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból