Miért pont Kushner aratna sikert? – Hírösszefoglaló

A vonatközlekedés tervezett, hétfői újraindítása előtt, a mai naptól rendelhetőek meg előre az interneten keresztül azok a kuponok, utazási engedélyek, melyeket a tervezett utazás előtt legalább 48 órával kell kiváltani. Az újonnan bevezetett biztonsági intézkedések szerint az interneten át kiváltott “vocsert” be kell mutatni az állomáson, ahova ajánlatos legalább fél órával a vonat indulása előtt megérkezni. A kiváltott utazási engedély birtokában vehetjük meg helyben a menetjegyet. Egy vonatra 500 ember szállhat fel. A vasútállomás bejáratánál ellenőrök biztosítják majd, hogy egyszerre csak a megengedett számú utas tartózkodjon a létesítményben. A bejáratnál hőkamerák ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét. A maszkok használata az egész utazás alatt kötelező, és semmilyen indokkal nem mellőzhető.


Nem született egyezség a tanév lezárásáról Izraelben péntekig, az elvileg utolsó középiskolai tanítási napig, a tanárok szervezetei ugyanis elutasítják a minisztérium kilenc napos tanév-hosszabbítását, miközben az országban csütörtökön újra jelentősen megemelkedett az új fertőzések száma. Teljes cikk


Izrael hagyjon fel az egyoldalú döntésekkel, és hagyja el a megszállt palesztin területeket – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikáért felelős főképviselője csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén. Elmondta, hogy az unió álláspontja egyértelmű a ciszjordániai izraeli telepek Izraelhez való lehetséges hozzácsatolásáról: a terv szembemegy a nemzetközi szabályokkal, veszélyezteti a régió stabilitását, és Izrael biztonságát is aláásná. Ebben a kérdésben az EU-tagállamok közül 25 egyetért, de továbbra is nehéz egyhangú álláspontot kialakítani.


Váratlanul Ramallahba látogatott Ajman Szafadi, Jordánia külügyminisztere, hogy Izrael tervezett ciszjordániai annektálásáról tárgyaljon. Szafadi személyes megjelenésével a palesztin álláspontot kívánja erősíteni, s a látogatás célja az arab vezetők és különösen az Egyesült Arab Emírségek kormánya üzeneteinek átadása, miután II. Abdullah király az elmúlt néhány napban megbeszéléseket folytatott velük. Teljes cikk


A megjelenés előtt álló új könyvében John Bolton, az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója azt állítja, Netanjahu anno kételyeinek adott hangot, hogy az amerikai közel-keleti béketervvel foglalkozó csapat élére Donald Trump veje, Jared Kushner került. Bár Netanjahu állítólag szkeptikus volt, hogy vajon miért pont Kushner aratna sikert ott, ahol olyanok, mint például Henry Kissinger kudarcot vallottak, nyilvánosan ennek nem adott hangot.

Fotó: Matti Stern / USA nagykövetség

A Pénzügyminisztérium és a Jeruzsálemi Önkormányzat egyezményt írt alá, amelynek értelmében a kormány 12 milliárd sékelt biztosít a jeruzsálemi tömegközlekedés fejlesztésére. A cél a személygépkocsik városon belüli használatának visszaszorítása. Ennek érdekében számos új parkolóhelyet és tömegközlekedési vonalat építenek ki.


Az El Al Israel Airlines Ltd. csütörtökön levelet küldött a Pénzügyminisztériumnak, kijelentve, hogy talált egy pénzügyi intézményt, amely hajlandó 400 millió dolláros kölcsönt nyújtani a számára. Ezzel elkerülné a Pénzügyminisztérium ajánlatát, ami valószínűleg a légitársaság államosításához vezetne. Az El Al javaslata a kormánynak egy kisebb, 40 millió dollár értékű nyilvános vételi ajánlatra és 110 millió dollár átváltható kötvény eladására vonatkozik.


Az izraeli koronafertőzések száma péntek reggelre elérte a 20 243-at, ami előző este óta 207 új megbetegedést jelent. 40 beteg állapota súlyos, közülük 28 van lélegeztetőn, 45 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 304 halálos áldozata van a járványnak, és 15 567 beteg gyógyult meg.


Egy csomó delfin fickándozik a Földközi tenger izraeli partjai mentén. Ezeket Asdódban filmezték.


Az askeloni tengerparton háromszáz triatlonos vetette magát a vízbe ma reggel, azon a versenyen, melyet először rendeztek meg Izraelben a koronavírus-járvány kitörése óta.


Életnagyságú kánaáni istenszobor jogarát találták meg a bibliai Lakis romjainál folyó ásatásokon. A régészek egy 3200 évvel ezelőtti kánaáni templom belső szentélyében találták meg a bronzból készített és ezüsttel bevont jogart, amelyet valószínűleg egy nagy istenszobor tartott a kezében. Ez az első bizonyítéka a Földközi-tenger vidékén akkoriban készített életnagyságú istenszobroknak, amelyekről szóltak az ősi forrásokban, de eddig soha nem találták meg őket. Teljes cikk

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.