Megszüntetik a kannabisz-használat kriminalizálását – Hírösszefoglaló

Marihuana orvosi kannabisz, fotó: Rusty Blazenhoff / Flickr

A jogalkotás benyújtásával foglalkozó miniszteri bizottság vasárnap jóváhagyta a Sharen Haskel (Likud) képviselőnő által előterjesztett törvényjavaslatot a kannabisz-használat kriminalizálásának megszüntetésére. A törvényjavaslatot várhatóan szerdán hagyja jóvá a Kneszet. A Likud–Kék-Fehér koalíciós megállapodást követően az Oktatási-, Kulturális- és Sportbizottság elnöke, Ram Shefa (Kék-Fehér) és Haskel együtt dolgozták ki a törvényjavaslatot, hogy véget vessenek a kannabisz-használók elleni vádemelés gyakorlatának.


Egy hétre felfüggesztették munkájából Rina Macliah újságirónőt a 12-es hírcsatornán, mert szombati műsorában – egy Etgar Keret iró által évekkel ezelőtt megjelent interjúból idézve – azt mondta: “Netanjahu hívei azt nyilatkozzák, ha megkérdezik őket, hogy akkor is rá szavaznának, ha megerőszakolná a lányukat.” Annak ellenére, hogy a Macliah által idézetteket annak idején a legtöbb izraeli média idézte, Netanjahu és fia, Jair azonnal felháborodásuknak adtak hangot a közösségi médiában, és az újságírónő elbocsátását követelik.


A palesztinok újabb tiltakozási hullámot helyeztek kilátásba, és ennek részeként tüntetéseket és terror akciókat, tiltakozásul a tervezett ciszjordániai területek annektálás ellen.


„Irán a Közel-Kelet legveszélyesebb országává vált” – mondta Aviv Kochavi vezérkari főnök vasárnap egy ünnepségen. „Izraelhez viszonyítva a harmadik körben helyezkedik el, de rendkívül hatékonyan befolyásolja az első és a második kört.” Míg az Iszlám Köztársaság nem határos Izraellel és soha nem vett részt ellene folytatott háborúkban, hatékony ellenféllé teszi, hogy erői vannak vagy kapcsolatban áll milíciákkal Libanonban, Szíriában és Jemenben.


John Bolton, az Egyesült Államok volt NATO nagykövete azt nyilatkozta, hogy Trump amerikai elnök kérte, értesítsék Netanjahut, hogy amennyiben megtámadná Iránt, számíthat az USA támogatására.


A Tizenhármas hírcsatorna értesülései szerint a miniszterelnök kérelmet nyújtott be mintegy négyszázezer sékel adó-visszatérítésre gépkocsijai, és további hatszázezer sékelt a cezáriai villája után.


Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére elérte a 20 778-at, ami előző este óta 145 új megbetegedést jelent. 40 beteg állapota súlyos, közülük 28 van lélegeztetőn, 53 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 306 halálos áldozata van a járványnak, és 15 694 beteg gyógyult meg.

Három hónap után ismét elindult a vonatközlekedés Izraelben, azonban a lehetséges utazóknak csak alig egyharmada jelentkezett az online regisztrációs rendszeren keresztül a mai járatokra.

“Zöld-utas országok” leszállították Izrael egészségügyi besorolását az újabban növekedésnek indult koronavírusos fertőzések miatt. A Ciprussal tervezett utazási korlátozások feloldását is elhalasztják.

Ma ülésezik a “koronakabinet”. A kormányülésen nem terveznek újabb bezárásokat, hanem a tájékoztatásra, és betegkövetésre helyezik a hangsúlyt.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.