Vérszínűre festett szökőkút • Korona • Büszkeség nagygyűlések

vérrel áztatott tér
Fotó: rendőrségi szóvivő

Néhány napja a kneszet egyik bizottsága Netanjahu számára közel egy millió sékel értékben visszamenőleges hatályú adókedvezményt szavazott meg. A koronavírus miatt kialakult komoly gazdasági válság idején hozott döntés nyomán keletkezett társadalmi felháborodásra reagálva Netanjahu a Twitteren ezt írta: “A pénzügyi bizottság múlt heti, ez ügyben tartott tárgyalása indokolt volt, de az nem a megfelelő időben történt. A kérdés jogos, hisz semmiféle személyi illetéket nem róhatnak rám, amelyet soha nem róttak ki egyetlen más miniszterelnökre sem, tehát a Pénzügyi Bizottság megállapította, hogy nem létezik külön törvény Netanjahunak, és egy másik törvény az összes többi miniszterelnöknek. Az időzítés viszont nem volt megfelelő, amit sajnálok.”

Jaír Lapid, az ellenzék vezetője szerint viszont teljes mértékben helytelen a cezariai ház felújításával kapcsolatos kedvezmény megszavaztatása a mellesleg multimilliomos kormányfőnek, viszont az időzítés kifejezetten pontos, mert rávilágít Netanjahu teljes elszakadására az izraeli valóságtól.


A jordán kormány több csatornán egyértelművé tette Izraelnek, hogy ellenzi Júdea és Szamária Donald Trump amerikai elnök béketervében szereplő területének kis volumenű és korlátozott annektálását is, és ugyanúgy fog reagálni rá, mint a széles körű annektálásra. Ammanban II. Abdullah jordán király és Joszi Cohen, a Moszad vezetője közötti találkozón Cohen arról vizsgálódott a királynál, hogy mi lenne Jordánia álláspontja, ha az annektálás csak a telepes blokkokra, vagy csak néhány kis közösségre korlátozódna. A jordán válasz a következő volt: „Számunkra nincs különbség a nagy és a kis annektálás között.”


Egy nap két légi csapás: 15 ember halt meg Szíriában. Az Emberi Jogok Megfigyelőközpontja szerint az iraki határ menti térségben végrehajtott támadás legalább négy szír fegyverest ölt meg, a többi halott valószínűleg iraki. Damaszkusz nem vádolta Izraelt a légicsapással, ám az ellenzéki szervezet feltételezése szerint az IDF a felelős. Izrael – szokás szerint – nem reagált a jelentésekre.


”Lázadás” a Likudban. A szokásos heti kormányülés után összeülő, a járvány elleni védekezést koordináló miniszterekből álló szűkebb kabinet nem fogadta el az egészségügyi minisztérium szakértőinek javaslatát, hogy ötven főben korlátozzák a résztvevők megengedett számát a rendezvényeken. A miniszterek szerint ugyanis ilyen feltételek mellett az egyes összejövetelek lemondása a jelenlegi gazdasági helyzetben újabb csapást jelentene. Az általános gyülekezési tilalomról sem határoztak, ami a javaslat szerint 19 főben korlátozta volna az egy helyen tartózkodók számát. A szigorítások a miniszterek szerint elviselhetetlen terhet jelentenének az amúgy is súlyos helyzetben lévő izraeli gazdaságnak. Teljes cikk

Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére elérte a 23 755-öt, ami előző este óta 334 új megbetegedést jelent. 39 (-2) beteg állapota súlyos, közülük 22 (-1) van lélegeztetőn, 60 (+5) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 318 (+1) halálos áldozata van a járványnak, és 17 074 (+72) beteg gyógyult meg.


Az egyetemek vezetői levélben figyelmeztették Zeev Elkin új felsőoktatási minisztert, hogy a felsőoktatási bizottság tervezési és költségvetési osztályára megkérdezésük nélkül kinevezni szánt új vezető, az Arielben felállított új egyetem képviselője, nem felel meg az akadémiai követelményeknek, s felterjesztését csakis a politikai szándék motiválja.


Performansz az annektálás ellen. “Vérrel fizetünk az annektálásért” – írták egy graffitire a szökőkút mellett, és ma reggelre piros festéket öntöttek a Petah-Tikva-i Trump tér szökőkútjába ismeretlen tiltakozók. Az egészségügyi hatóság elemezte az anyagot, melyről kiderült, hogy nem vér és nem jelent közvetlen veszélyt az emberre. Reggelre a Google angol nyelvű keresőjében is megjelent a vörösre festett szökőkút képe azoknál, akik a Trump térről akartak információt kapni.


Tel-Avivban és Jeruzsálemben vasárnap este büszkeség nagygyűlést tartottak a koronavírus miatt elmaradt büszkeség menete helyett. A szerényebb keretek között megrendezett eseményt egy hetes rendezvénysorozat követi Tel-Avivban. A jelenlegi kneszetben található Izrael történetének legtöbb vállaltan meleg képviselője, és közéjük tartozik két miniszter is, a belbiztonság élén álló Amír Ohana és a szociális tárcát vezető Itzik Smuli.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.