Ma is harag napja van • Netanjahu puccsal vádolja a főügyészt • 803 új koronabeteg

A palesztinok a mai napra meghirdették a “harag napját” a tervezett izraeli annektálás ellen. Az izraeli fennhatóság kiterjesztése július 1.-re volt bejelentve, de ma reggelre sem derült ki több részlet az ügyben. Elemzők valószínűnek tartják, hogy az izraeli vezetés Donald Trump amerikai elnök döntésére vár, hogy engedélyezzen egy részleges, csak bizonyos településeket érintő annektálást, vagy valamiféle fokozatos lépéseket. Az is megtörténhet, hogy az izraeli kormányban meglévő ellentétekre hivatkozva az amerikai elnök egyszerűen a választások utánra halasztja az egész ügyet. Ha nem választják meg, el is maradhat a ciszjordániai területek bekebelezése.


Boris Johnson brit miniszterelnök a Jediot Aharonotban megjelentetett újságcikkben ítélte el a tervbe vett ciszjordániai annektálást. “Törvénysértő és nem fogjuk elismerni” – írta az Izrael-barátságát is hangsúlyozó, annak hosszú távú és valós érdekeit kiemelő, arra hivatkozó jobboldali politikus. Teljes cikk


Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész ellenzi, hogy Spencer Partridge amerikai mágnás tízmillió sékelt adjon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek jogi védekezésére. Mandelblit azt írta az állami számvevőszék engedélyezési bizottságának, hogy az az elv érvényes ebben az esetben is, amely tilt minden előnyt és ajándékot a miniszterelnök számára, mint általában a köztisztviselők számára. Netanjahu válaszul puccsal vádolta meg Mandelblitet, akinek Ganz a védelmére kelt: “csak a dolgát teszi” – mondta. Teljes cikk


A “Minőségi Kormányzásért” nevű civil szervezet bejelentette, hogy szerda reggel feljelenti a rendőrségen Benjamin Netanjahut gyűlöletbeszéd és uszítás miatt a Mandelblitt ellen a közösségi médiában közölt vádaskodásért.


Az izraeli koronafertőzések száma kedd estére elérte a 25 244-et, ami előző este óta 803 új megbetegedést jelent. 52 (+9) beteg állapota súlyos, közülük 24 (+0) van lélegeztetőn, 61 (+1) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 320 (+1) halálos áldozata van a járványnak, és 17 341 (+123) beteg gyógyult meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.