Új izraeli kémműhold az űrben • Gázai rakétákra válaszolt a légierő • 788 új koronabeteg

Az izraeli légi-ipar hétfőn elindította az „Ofek 16” kémműholdat. Az IAI (Israel Aerospace Industries) beszámolója szerint a műholdat hajnali 4:00 órakor sikeresen bocsátották fel űrbéli útjára az ország közepén lévő Palmachim kísérleti bázisról a “Savit-2” (üstökös) műhold-indító hordozórakétával. Teljes cikk


A légierő ma éjjel a Hamasz földalatti létesítményei ellen hajtott végre légitámadást, válaszul az előző nap Izrael déli határvidékére kilőtt három rakétára, melyek nyílt területen landoltak, és nem okoztak sérülést, vagy anyagi kárt. Teljes cikk


Az Izrael Államot érintő biztonsági kihívások miatt Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Moszad hírszerző szolgálat vezetője, Joszi Cohen hivatali idejének további hat hónappal való meghosszabbítását kérte, közölte a miniszterelnöki hivatal vasárnap délután. Az új igazgató kinevezésére 2021 júniusában kerül sor.


Az izraeli koronafertőzések száma vasárnap estére 29 958-ra emelkedett, ami előző este óta 788 új megbetegedést jelent, így jelenleg 11 677 (+600) ismert aktív beteg van az országban. 86 (+2) beteg állapota súlyos, közülük 27 (-5) van lélegeztetőn, 68 (-6) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 331 (+1) halálos áldozata van a járványnak, és 17 950 (+134) beteg gyógyult meg.

A válságkabinet ma újra ülésezni fog a növekvő számú koronavírusos esetek terjedésének megakadályozására. Várhatóan döntés születik újabb megszorító intézkedések ismételt bevezetéséről, mint a bárok, táncos rendezvények résztvevőinek korlátozása, de szóba került a parkok és tengerpartok újbóli lezárásának a lehetősége is.

Mose Dafni, az Egyesült Tóra ultraortodox párt parlamenti képviselője úgy nyilatkozott, hogy amennyiben olyan döntés születik, hogy bezárják a jesivákat, azt fogja javasolni pártjának, hogy lépjenek ki a kormánykoalícióból.

Netanjahu környezetéből olyan hangok érkeznek, miszerint Ganz helyettes miniszterelnök csak zavaró tényező a koronavírus körüli krízishelyzet kezelésében.


Libanoni szomszédainknál anarchia fenyeget a koronavírus okozta gazdasági válság következményeként. Az országban foganatosított egyre széleskörűbb lezárások miatt tovább romlott a gazdasági helyzet. Sokan nem képesek fizetni havi kiadásikat, lakbérüket. Libanonban idáig mintegy 1900 koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A lakosság haragja a kormányuk és annak miniszterei ellen fordult, de egyre több hang szól a Hezbollah ellen is. Helyi elemzők attól tartanak, hogyha a kormánynak nem sikerül megoldást találnia, a helyzet olyannyira elmérgesedhet, hogy az nemcsak emlékeztethet majd az 1975-től 15 éven át tartó polgárháborúra, de akár elviselhetetlenebbé is válhat.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.