A kneszet nélkül vezethet be az izraeli kormány járványügyi korlátozásokat

Az egészségügyi minisztérium járványügyi csoportjának éléről távozó Szigal Szadecki professzor - fotó: Egészségügyi Minisztérium
Az egészségügyi minisztérium járványügyi csoportjának éléről távozó Szigal Szadecki professzor - fotó: Egészségügyi Minisztérium

Olyan törvényt fogadott el keddre virradóra az izraeli parlament, a kneszet, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy jóváhagyása nélkül vezessen be járványügyi korlátozásokat Izraelben – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet kedden.

A jogszabályt 29 igennel 24 szavazat ellenében fogadták el a 120 tagú kneszetben, hogy a koronavírussal kapcsolatos új korlátozások azonnal hatályba léphessenek, és csak akkor helyezzék őket hatályon kívül, ha a törvényhozók nem hagyják jóvá hét napon belül. Ha egy parlamenti bizottság megtagadja egy adott intézkedés gyors megvitatását, akkor azt a kneszet plenáris ülése elé lehet vinni szavazásra.

A törvény bírálói szerint a kormány ezzel kivonta magát a parlamenti ellenőrzés alól. A szavazást megelőző vitában az ellenzéki, centrista Van Jövő (Jes Atid) párthoz tartozó Miki Levy képviselő a törvénykezés fekete napjának nevezte keddet, a jogszabály szellemisége szerint inkább észak-koreai, mint izraeli.

Az új törvény értelmében a kormány felhatalmazást kapott vészhelyzet kihirdetésére a koronavírus-járvány miatt a kneszet plenáris ülésének jóváhagyása nélkül, elég hozzá, ha a képviselőház egyik bizottságának napirendjére kerül a kérdés.

A korábbi jogszabályok szerint a kormányzati döntéseket jóvá kellett hagynia a  kneszet koronavírus-bizottságának vagy más releváns testületnek, ami egy vagy több nappal késleltethette a végrehajtást.

Kedden bejelentette távozását az egészségügyi minisztérium járványügyi csoportjának éléről Szigal Szadecki professzor, akit a többi között azért bírálták, mert a járvány kitörése után sokáig nem értett egyet a teszteléssel és a maszkviseléssel.

Az ő számlájára írják azt is, hogy a fertőzés májusi visszaszorulása idején elmulasztották a felkészülést az újabb hullámra, és nem hoztak létre megfelelő szervezetet az előző két hét járványügyi helyzetét feltérképező epidemiológiai vizsgálatokhoz.

Izraelben hétfőn is meghaladta az ezret az új koronavírus-fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 22 235 elvégzett teszt 4,8 százaléka volt pozitív, 1035 új fertőzöttet találtak.

Izraelben kedden 12 717 vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 85-en vannak súlyos állapotban, 35-en pedig lélegeztetőgépben. A járvány kitörése óta 31 186 megbetegedést regisztráltak Izraelben, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 338.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.