1335 új fertőzött • Mégsem kell kikapcsolni a klímát a buszokon • Netanjahu újabb fiaskót szenvedett

Szerdán Becalel Szmotrics (Zsidó Otthon, Bait Hajehudi) kezdeményezésére arról szavazott a Likud támogatásával a kneszet, hogy a bírókat állítsák összeférhetetlenségüket vizsgáló bizottságok elé. Ganz és a Kék-Fehér hevesen tiltakozott és ellene szavazott, az indítvány elbukott, és ezzel Netanjahu újabb fiaskót szenvedett el, ezúttal a kneszetben, miközben megerősítette legfőbb riválisa, Ganz és a Kék-Fehér helyzetét a közvélemény szemében.


Visszalépett Benjamin Netanjahu jogi képviseletétől a korrupciós ügyeiben eljáró ügyvédcsoport egyik tagja. A csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció miatt perbe fogott miniszterelnök ügyvédje, Micha Fetman tizenegy nappal a második tárgyalási nap előtt jelentette be, hogy nem képviseli tovább védencét. Teljes cikk


Az izraeli koronafertőzések száma szerda estére 33557-re emelkedett, ami előző este óta 1335 új megbetegedést jelent, így jelenleg 14 875 (+1222) ismert aktív beteg van az országban. 86 (+27) beteg állapota súlyos, közülük 39 (+5) van lélegeztetőn, 82 (-4) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 344 (+2) halálos áldozata van a járványnak, és 18 338 (+111) beteg gyógyult meg.

A közlekedési minisztérium elutasította az egészségügyi minisztérium követelését, hogy a nyári forróság ellenére ki kell kapcsolni a klímaberendezéseket, de megállapodásuk értelmében nyitva kell tartani az ablakokat. Az utasoknak maszkot kell viselniük, be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymástól. Este tíztől leállnak a járatok az egész országban. Teljes cikk

Juli Edelstein egészségügyi miniszter ugyanazon a napon részt vett feleségének több tucat meghívottal rendezett születésnapi partiján, amikor bejelentette a kormány új korlátozásait, közte az ilyen partik tilalmát. Előbb megtartotta tévés beszédét erről, majd hazament a buliba.


Izrael állam pereli a Volkswagent, illetve helyi képviseletét, amiért 2008 és 2016 között mintegy 12 ezer, a névlegesnél több káros anyagot kibocsátó autót hoztak forgalomba. A vád szerint így 3881 tonnával több nitrogén-oxid jutott a levegőbe, mint amennyire a motorok adatai alapján számítani lehetett. A vádak alapján nagyjából félmilliárd sékel – átszámítva 128 millió euró – kártérítést követel Izrael, ennyire becsülik azt a kárt, amit a többlet-légszennyezés okozott.


Az Európai Bizottság szerdán mintegy 22,7 millió euró értékű humanitárius segélyt jelentett be a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő palesztinok számára, akiknek mindennapjait a koronavírus-járvány okozta nehézségek is súlyosbítják. Teljes cikk


Putyin a palesztin egység fontosságát hangsúlyozta Abbasznak. A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a palesztin kezdeményezésre, a közel-keleti rendezés ügyében létrejött eszmecsere során Putyin megerősítette a palesztin-izraeli konfliktus igazságos és hosszú távú megoldását támogató orosz elvi álláspontot. Ebben az összefüggésben külön aláhúzta a palesztin egység megerősítésének fontosságát.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.