Vesztegzárak országszerte • Új gazdasági segélycsomagot hirdettek • Jair Netanjahu bocsánatot kért a gyalázkodásáért • Apját a főügyész eltiltja a rendőrséggel és az igazságszolgáltatással kapcsolatos ügyektől

Jair Netanjahu, a miniszterelnök fia bocsánatot kért Dana Weiss újságírótól több mint egy hónappal azután, hogy az alábbit twittelte: “Tudja valaki, hogy Dana Weiss hogyan került ilyen magas beosztásba? Jól beszél? Nem. Okos? Nem. Érdekes”. A Twitteren közzétett bocsánatkérésében Netanjahu azt írta: “A Dana Weiss asszonyról május 23. és 25. között közzétett publikációimnak nincs semmi alapja. Elnézést kérek tőle.” Weiss korábban tartózkodott attól, hogy a Twitteren válaszoljon Netanjahunak, de a hírvállalattal együtt bejelentette, hogy pert indítanak a miniszterelnök fia ellen.


A történelem egyik legnagyobb kerékpáros versenyzője, négyszeres Tour de France bajnok brit sportcsillag, Chris Froome szerződést írt alá az “Israel Startup Nation” csapathoz. Froome befejezi évtizedes szerződését az “Ineus” soraiban, és a következő szezontól csatlakozik az izraeli kerékpárosokhoz.


Az izraeli koronafertőzések száma csütörtök estére 34 825-re emelkedett, ami előző este óta 1268 új megbetegedést jelent, így jelenleg 16 025 (+1150) ismert aktív beteg van az országban. 122 (+9) beteg állapota súlyos, közülük 39 (+0) van lélegeztetőn, 87 (+5) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 348 (+4) halálos áldozata van a járványnak, és 18 452 (+114) beteg gyógyult meg.


Csütörtök este tévés sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Jiszrael Katz pénzügyminiszter nyilvánosságra hozta tervüket az izraeli gazdaság megmentésére. A munkanélkülivé vált alkalmazottak segélyét kiterjesztik 2021 júniusának végéig.
– Azonnali 7500 sékeles segélyt adnak a bezárni kényszerült magánvállalkozóknak
– Havi 6000 sékeles segélyt adnak a bezárásra kényszerített kisvállalkozóknak
– A nagyobb vállalatoknak maximálisan 500 000 sékeles azonnali segélyt juttatnak, hogy bezárásuk miatt elkerüljék a csődöt.


A koronavírus terjedésének megakadályozására péntek délután egy órától egy hétig teljes zárlat alá vették a következő városokat, lakónegyedeket:
– Beit Semes Nahala VeMenuha és Kanea HaBusa negyedei
– Jeruzsálem Romama, Kirját Canz, Bealaz és Kirjat Metreszdorov negyedei
– Lod Ganei Jaar, Sz”H , HaRakevet, Sznir és Neve Salom negyedei
– Ramle Amidar Bil”v negyede
– Kirjat Malahim Ahuzat Rotner és Habad negyedei
Tilos lesz elhagyni, vagy belépni a fenti városokba, városrészekbe és tilos az ottani üzletek, vállalkozások üzemeltetése is.


A 13-as televízió ma esti Péntek című magazinműsorában külön rész foglalkozik A lázadó című Netflix gyártotta film főszereplőjével, Jeff Wilbusch-al, érdekes, a mini sorozat történetéhez hasonlatos életútjával a Mea-Saarim ultra-ortodox negyedtől a világsikerig.


Telepesek megtámadtak, kővel dobáltak, és meg is sebesítettek több IDF katonát. A telepesek illegálisan, katonai felügyelet alatt álló területen építettek volna fel ismét olyan lakóépületeket, amelyeket a hadsereg már ezelőtt többször felszámolt.


Avicháj Mandelblitt főügyész elküldte azon tevékenységek listáját Benjamin Netanjahunak, melyek összeférhetetlenség miatt tiltottak számára folyamatban lévő korrupciós ügyei miatt. Eszerint a kormányfő nem foglalkozhat a rendőrség és a bűnüldöző szervek vezetőinek kinevezésével, a kormányzati tisztakezűség tiszteletben tartásával kapcsolatos jogszabályokkal, valamint az igazságszolgáltatással kapcsolatos kommunikációval.


Szombat estére ismét megatüntetés készül országszerte a fekete zászlós mozgalom vezetésével, amely Netanjahu azonnali távozását követeli korrupciós ügyei miatt, valamint a kormány felelősségét hirdeti, mert nem készültek fel a koronavírus második hullámára, és emiatt tovább romlott a gazdasági helyzet. Szombat este 6:30-tól ismét helyi tüntetések lesznek mintegy száz útkereszteződésben, a nagy Tel-Aviv-i és jeruzsálemi tüntetés mellett.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.