Egy nap alatt több mint 1600 új fertőzött Izraelben

A rendőrök érvényesítik a koronakorlátozásokat - fotó: Rendőrségi szóvivő
A rendőrök érvényesítik a koronakorlátozásokat - fotó: Rendőrségi szóvivő

Minden eddiginél magasabb Izraelben a koronavírus-fertőzöttek napi növekménye az ország egészségügyi minisztériumának keddi bejelentése szerint, 24 órán belül 1681 új fertőzést regisztráltak.

A járványügyi helyzet romlása ellenére hétfőn egy parlamenti különbizottság több könnyítést engedélyezett, egyebek közt az edzőtermek és az uszodák újranyitását is.

A hétfői rendelkezéseket nem sokkal Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő pénteki bejelentése után hozták, amelyben kijelentette, hogy Izraelt elérte a járvány második hulláma. A miniszterelnök ekkor hozzátette azt is, hogy talán “túl korán” kezdték el feloldani a járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Mindeközben szombaton emberek tízezrei mentek az utcára Tel-Avivban, a tüntetők – akik közt sok volt az egyéni vállalkozó és a munkanélküli – pénzügyi támogatást követeltek a kormánytól. A demonstrációt követően vasárnap reggel emberek egy csoportja a rendőrséggel is összecsapott.

A bírálatok különösen Netanjahut érintik azért, ahogyan a járványt kezelte az országban. Kritikusai azt vetik a kormány szemére, hogy túl hamar lazított a járványügyi korlátozásokon, és nem tudott felkészülni a járvány egy második hullámára.

Izraelben jelenleg 21 393 igazolt fertőzött van, közülük 177 állapota válságos, 55-en lélegeztetőgépen vannak. A Covid-19-betegségbe eddig 368-an haltak bele.