Újabb álláshelyekért sztrájkolnak az ápolók Izraelben

Újabb ápolói álláshelyekért kezdtek sztrájkolni az ápolók Izraelben, mert nem tudják ellátni a koronavírus második hulláma miatt megnövekedett munkát – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet hétfőn.

A munkaerőhiány miatti sztrájk alatt az ápolók csak hétvégi, szombati munkarendben dolgoznak, vagyis csak a legszükségesebb feladatokat látják el, miután kudarcba fulladtak a tárgyalások a képviseletüket ellátó országos szövetség és a pénzügyminisztérium között.

"Ki van éheztetve a rendszer." Az egészségügyi miniszter látogatása az Ichilov kórházban - fotó: Miri Gatnio / Ichilov szóvivője
“Ki van éheztetve a rendszer.” Az egészségügyi miniszter látogatása az Ichilov kórházban – fotó: Miri Gatnio / az Ichilov szóvivője

Az ápolók legfőbb követelése, hogy a kormány növelje a kórházak, a rendelőintézetek és más egészségügyi intézmények számára meghatározott személyzet létszámát. A sztrájk miatt hétfőtől kezdve elhalasztották az összes nem sürgős műtétet, és a járóbeteg-klinikák sürgősségi üzemmódban működnek, de a munkabeszüntetés nem befolyásolja a koronavírusos betegek és az onkológiai osztályok ellátását.

Az ápolók lépése várhatóan nem befolyásolja a koronavírust tesztelő laboratóriumokat és a fertőzési láncokat felderítő, a COVID-19 betegség hordozóit kiszűrni hivatott vizsgálatokat sem.

Ilana Kohen, az ápolók szövetségének elnöke elmondta a ynetnek, hogy az utolsó pillanatokban zajló tárgyalásokon a pénzügyminisztérium képviselői felajánlották, hogy ideiglenesen, a koronavírus-járvány idejére megnövelik az orvosi intézményekben dolgozók létszámát, és jövőre azonnal felvesznek valakit a nyugdíjba menők helyére.

“Ez szégyenteljes ajánlat, olyan, mintha egy ragtapaszt kínálnának a bajok orvoslására. Ez azt mutatja, hogy nem értettek meg semmit” – mondta Kohen az évek óta, már a koronavírus megjelenése előtt is jellemző ápolóhiányra utalva.

Az ápolók azt kérik, hogy haladéktalanul bővítsék a munkaerőt, és növeljék az álláshelyeket az egészségügyben, mert szerintük már a mostani válság kezdete előtt is munkaerőhiány volt, és a koronavírus-járvány kitörése jelentősen tovább rontotta a  helyzetet.

Jelenleg több száz ápolónő és ápoló karanténban van, mert fertőzött emberrel érintkezett. A koronavírusosokat kezelő osztályok megnyitása miatt is veszélybe került a kórházak munkája, mivel más osztályokról helyeztek át oda személyzetet, fokozva a munkaerőhiányt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.