Továbbra is pusztít a koronajárvány • tüntetések és tüntetők elleni támadások • hőség • feszültség északon

Az utóbbi napokban ugyan emelkedett a koronafertőzéssel regisztráltak száma, de jelentősen csökkent a halálos áldozatok száma, mely jelenleg egy százalék körüli Izraelben. Élesben vizsgázik Roni Gamzu, a korona vírus elleni védekezés új vezetője az új stratégiájával. Jelentés érkezett egy koronafertőzött betegről, akit azért nem vitt el a mentő, mert ujjatlan trikóban volt.


Az északi határ mentén a feszült hétvége után marad a fokozott készültség a határvédelmi erőknél. “Nem tűrjük el határaink megsértését” – nyilatkozta Ganz a helyzettel kapcsolatban.


A kormány vasárnapi ülésén döntés várható a két hete beígért, alanyi jogon járó, egyszeri támogatás ügyében. A beharangozott változtatások szerint nem mindenki lesz jogosult e támogatásra, csak azok, akik évi jövedelme nem haladja meg a 650 000 sékelt.


A rendkívüli meleg miatt Netanya utcai takarítói csak délelőtt tízig fognak dolgozni ezen a héten, de megkapják szokásos fizetésüket.


Őrizetbe vettek három embert, akik Netanjahu-ellenes tüntetőkre támadtak. Egyikük a Gázai övezet mellett egy kereszteződésnél a nyakán megszúrt egy békésen tüntető kibucnyikot, egy másikuk paprikasprét fújt a 4-es autópálya Bne Brak melletti kereszteződésében egy idős tüntetőre.


Visszakapják a szülők a már befizetett pénzeket az elmaradt lengyelországi iskolai kirándulások után. A koronavírus miatt nem utaztak el a középiskolák végzősei szokásos lengyelországi koncentrációs- és haláltábor látogató körútjukra, de az utazási irodák mindeddig nem adták vissza a már beszedett előlegeket.


Izraeli helikopterek légi csapásokat mértek katonai célpontokra a délnyugat-szíriai Kuneitra tartományában, válaszul arra, hogy korábban lövedékek csapódtak be a Golán-fennsíkon Szíria irányából. Teljes cikk


Szombaton ismét demonstráltak a Netanjahu vezette kormány koronaválság-kezelésével és a korrupcióval elégedetlen izraeliek. Este több mint százötven útkereszteződésben és autópálya fölötti hídon zajlottak összesen több ezer fővel helyi tüntetések a nyár elején megalakult fekete zászlós mozgalom szervezésében. A demonstrációkon a kormányfő lemondását követelték. Később Tel-Avivban és Jeruzsálemben is több ezer fős tömegtüntetést rendeztek. Teljes cikk


***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.