Elhunyt Adin Steinsaltz rabbi, a modern Izrael egyik legnagyobb szellemi alkotója – 83 éves volt

Steinsaltz rabbi az egyik legtermékenyebb tudós volt Izraelben. A Babilóniai Talmud valamennyi traktátusának közérthető, az Izraelben beszélt héber nyelven szerkesztett fordításáért és magyarázatáért 1988-ban megkapta az állam legrangosabb díját, az Izrael díjat (Prasz Jiszrael), majd elnyerte az Izrael államelnökének 2012-es emlékérmét és a 2017. évi Jakir Jerusalajim díjat. E hézagpótló, monumentális munkáját angolra, franciára, oroszra és spanyolra is lefordították.

(A Szóbeli Tan – a Talmud java része, a Gmárá ókori arámi nyelven lett az utókorra hagyományozva.)

Fentin kívül több mint 60 könyvet adott ki. Nemzeti-vallásos jesivák és intézmények elnöki feladatát is ellátta.

Világi családban, 1937-ben, Jeruzsálemben született. Tizenéves korában fordult a vallási hagyományok felé. A tórai tanulmányok mellett a Héber Egyetemen matematikát, fizikát, kémiát is hallgatott, így a zsidó hagyományokon kívül világi tudásban is imponáló ismeretekkel rendelkezett. Mondhatni: polihisztor tudós volt.

A Chabad haszid mozgalom híveként személyes kapcsolatban állt a néhai Menáchem Mendel Schneurson rabbival, a Chabad szellemi vezetőjével.

Adin Steinsaltz akut tüdőgyulladásban szenvedett.

יהי זכרו ברוך

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.