Ezentúl többesszámban lesznek az egyetemi vizsgakérdések

A Tel-Avivi Egyetem bejelentette, hogy mostantól az egyetemen minden írásbeli vizsga kérdését többesszámban fogják megfogalmazni, nem az eddig használt hímnemben. (Az ivrit nyelvben mind egyes, mind többes számban van hím- és nőnemű alak).

A döntés Dr. Tamar Krichli-Katz és Dr. Tali Regev tanulmányán alapul, amelyben arra a megállapításra jutottak, hogy a többesszámra való átállás javítja a női hallgatók teljesítményét, a férfiakéra viszont nincsen hatása. Például matematikában 9 ponttal jobb eredményt értek el, amikor (hímnemű) többesszámban volt megfogalmazva a kérdés, az egyesszámban megfogalmazott kérdéshez képest.

Ugyanakkor a nőnemben megfogalmazott kérdés a férfi vizsgázók eredményét negatívan befolyásolta (6 ponttal kevesebb eredményt értek el így). A tanulmányból, amit az egyetem a változtatás alapjául használt az derül ki tehát, hogy egy generikus nyelvtani forma mennyire meghatározó szerepet játszik a nemi szerepek szempontjából.

A generikus többesszám pozitív hatása a női vizsgázók eredményeire (anélkül, hogy a férfiak eredményeit ez sértené) a vizsgálat alapján valószínűleg abból fakad, hogy ez a nyelvileg semleges hivatkozás elvonatkoztat a nemek közötti – vélt, hangoztatott – “sajátosságoktól” a tanulmányok területén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.