6 ok, amiért nem csökken jobban a koronafertőzés mértéke Izraelben

Védőmaszkban sétáló nők Tel-Avivban - fotó: Alex Eidelman / Shutterstock
Védőmaszkban sétáló nők Tel-Avivban - fotó: Alex Eidelman / Shutterstock

A ynet által összeszedett hat legfontosabb ok alapján összefoglaljuk, miért nem csökken kellő mértékben a koronavírus-fertőzések száma Izraelben.

  1. A maszkok hordása. Sokan egyáltalán nem, mások még mindig az állukon hordják, és vannak, akik rendre kifelejtik az orrukat, noha az orr nyálkahártyáján kiválóan behatolhatnak a vírusok.
  2. A nem megfelelő maszkok. A sokáig viselt, a magas páratartalomban nedvessé lett maszkok már nem védenek. Sokan olyan házilagos ruhaanyagból készült maszkot hordanak, amit senki sem tesztelt, ezek sem biztos, hogy védenek. Ilyen esetben érdemes kipróbálni a gyertya tesztet: ha a maszkkal sikerül elfújni a gyertyát, akkor nem ér sokkal többet, mint halottnak egy sóhaj.
  3. A távolságtartás, főként, ha nincs rajtunk maszk, különösen zárt térben. Zárt helyeken, kiváltképp klímaberendezéseknél még maszkkal az arcunkon is érdemes odafigyelni a legalább másfél méteres távolságra másoktól.
  4. A tesztek lassú feldolgozása. Még mindig hosszú napok telnek el a pozitív teszteredmények kimondásáig, az értesítésig, és a vírushordozókkal érintkezésben volt emberek karanténba vonulásáig. Amíg nem sikerült jelentősen felgyorsítani és növelni a tesztelést, addig reménytelen a járvány gyors visszaszorítása.
  5. Az epidemiológiai vizsgálatok elmaradása, késése. Sok hónapos késés és egharc után megszületett a megállapodás, hogy a hadsereg polgári védelmi egységei fogják végezni a fertőzési láncok felderítését. Mégsem, máig sem működik a rendszer, s a legutóbbi időkig mindössze 27 járványügyi ápolónő volt a felelős ezért a területért.
  6. Nem vezetik be a különösen fertőzött helyek egyedi vesztegzárát. Noha Gamzu professzor, a koronaválság vezetéséért felelős “koronacár” tervének ez az egyik kulcskérdése volt, politikai okokból a mai napig sem hajlandó a kormányfő bevezetni a legfertőzöttebb települések egyedi zárlatát. Ugyanis néhány arab falu mellett csakis ultraortodox települések szerepelnek a listán, és ezek tiltakoznak, és gettósításnak bélyegzik elkülönítésüket. Netanjahunak szüksége van az ultraortodox pártokra a következő választásokon és az általa tervezett következő kormányban, s ezért hagyja, hogy “szabadon” maradjanak a fertőzött helyek. Inkább országos teljes zárlatot lát követhetőnek, várhatóan az őszi ünnepeken az egyáltalán nem, vagy alig fertőzött helyek lezárásával, noha egy ilyen újabb zárlat még jobban tönkretenné a már eleve lepusztított gazdaságot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.