“A fejünk felett döntenek” – tiltakoznak a haredi városok a vesztegzár ellen

Breszlavi haszid és Soske a múlt heti Balfour tüntetésen - fotó: Bea Bar Kallos

Az ultraortodox városok önkormányzatai úgy döntöttek, hogy nem működnek együtt a koronavírus miatti kijárási korlátozásokkal: az ultraortodox városok, köztük Elad és Bnei Brak vezetői kijelentették, hogy ellenzik a zárlatokat, és minden törvényes módon harcolni fognak megakadályozásukért – jelentette a ynet.

Az ultraortodoxok vezette városok önkormányzatai ma reggel (vasárnap) bejelentették, hogy nem kívánnak együttműködni az elvileg hétfőtől elrendelt kijárási tilalommal mindaddig, amíg a kormány meg nem változtatja döntését. Az ultraortodoxok vezette önkormányzatok az egész országban, főleg Bnei Brakban és Eladban azt állítják, hogy azért kerültek szembe a bezárással, mert a kormány képtelen az együttműködésre. Szerintük nincs párbeszéd, és a közölt adatok nem indokolják a teljes zárlatot. Hangsúlyozták, hogy továbbra is mindent megtesznek a településeiken élők egészségének megőrzéséért, ahogyan eddig is tették.    

Ugyanezen hatóságok jelenleg egy, a vádlott Netanjahunak benyújtandó petíción dolgoznak, melyben kijelentik, hogy nem fognak együttműködni a kormány minisztériumaival, mert azok szerintük figyelmen kívül hagyják véleményüket, és nem folytatnak velük párbeszédet. Az ultraortodox városok továbbra is maguk kívánják vezetni a vírus elleni védekezés irányítását településeiken. Amíg a kormány meg nem változtatja döntését, addig ők továbbra is működtetni kívánják az általuk eddig is üzemeltetett ellenőrző központokat, és ezáltal segítik majd a lakókat egészségük megőrzésében. Az általános vesztegzár bevezetésével viszont semmilyen módon nem működnek együtt sem a kormánnyal, sem az egészségügyi minisztériummal. 

Ezzel szemben 5 várossal kapcsolatban már végleges döntés született a holnaptól kezdődő vesztegzárról. Bnei Brak, Elad, Tira, Kfar Qassem és Umm al-Fahm szerepel a jelenlegi listán, de további városok bezárásáról is dönthetnek. 

Az ultraortodox hatóságok haragját többek között az a tegnap esti Zoom-beszélgetés váltotta ki, melyben kiderült számukra, hogy meglepetésükre már meg is született a döntés meghallgatásuk, és a velük való egyeztetés nélkül. Haragjukat már nem Gamzu, hanem Netanjahu ellen fordítják, mert – mint a ynet írja – szerintük Gamzu csak egy báb, és valójában Netanjahu a “bűnös”.

Emiatt összetűzésre került sor Roni Noma vezérőrnagy és Bnei Brak polgármestere, Avraham Rubinstein között. Az utóbbi kijelentette, hogy számára elfogadhatatlan, hogy az említett Zoom hívás jelentette volna a „megbeszéléseket”. “Ez nem nevezhető konzultációnak. Az ilyen ügyekben a tárgyalás valódi, személyes találkozón történik, jogi képviselet mellett” – mondta Rubinstein. “Ez így komolytalan és elfogadhatatlan” – tette hozzá, majd a polgármester megszakította a vonalat. 

Umm al-Fahm és Kafr Qassem arab városok viszont hajlandóak követni a rendeleteket a várható zárlatokról. Kafr Qassem vezetői az N12-gyel folytatott reggeli beszélgetésen bejelentették, hogy a városi tanács az együttműködés mellett döntött, és azt is hozzátették, hogy már az elmúlt hetekben is egyeztettek Gamzu professzorral és csapatával a megbetegedések csökkentéséért, és ezt a közös munkát a továbbiakban is folytatni kívánják. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.