Zabálnivalón hatásos reklámfilmmel kampányolnak a húsevés ellen Izraelben

Először adtak le vegán életmódot népszerűsítő, a húsfogyasztás ellen kampányoló hirdetést az izraeli tévében, azt is az egyik legnézettebb valóságshow, a “Túlélő” döntőjének legnézettebb sávjában.

A Vegan Friendly elnevezésű izraeli civilszervezet közösségi pénzgyűjtés útján több ezer támogatótól kapott, félmillió sékeles költségvetéséből különleges tévéreklámot készített, amit a 13-as kereskedelmi tévécsatorna végül a médiahatóság jóváhagyása nélkül sugárzott vasárnap este.

A reklám nagyjából arról szól, hogy egy helyes fiatal pár bevásárol a nagyünnepi vacsorára. A fiú láthatóan a lány kedvében akar járni, aki “friss-friss” húst szeretne. Ezért vissza is teszik a mirelit báránycombot, és a hentespultnál évődnek tovább. A fiú a hentestől bárányhúst kér, kiemelve, hogy mindenképpen “friss-friss” legyen. A készséges hentes pedig hátraszól a segédnek, hogy hozza a “friss-friss” bárányt, aki meg is jelenik egy élő kisbáránnyal, és egyenesen a lány kezébe teszi az “ártatlan jószágot”. Még rá is kérdeznek, hogy szeletelve vagy csomagolva kérik?

Az izraeli médiaszabályozási jogszabályok alapján nem engedélyezhető (többek között) olyan reklám sugárzása, aminek vitatható társadalmi, politikai, gazdasági üzenete van. Emiatt korábban már el is utasították a fenti reklám sugárzását, mondván, a vegán életmód népszerűsítése “vitatható” üzenetet hordoz. A 13-as csatorna mégis úgy döntött, nem mond le a sugárzásért járó 200 ezer sékel nyereségről, és kitette a – valljuk be – libabőrösítően hatásos kisfilmet.

Omri Paz, a Vegan Friendly alapítója így foglalta össze a máris nagy vihart kiváltott reklámfilm célját: “Nem az a reklám célja, hogy valamit rákényszerítsen a nézőre, csupán annyi, hogy meglássa a kapcsolatot a szupermarketben naponta fogyasztásra kerülő termékek és az e termékek mögött lévő élő állat között. Nem kétséges számunkra, hogy ha a fogyasztók kénytelenek lennének az általuk vásárolt állat szemébe nézni a vásárlás előtt, valószínűleg máshogy döntenének.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.