Gamzu: “Egy hónapon belül 100000 aktív beteg”

A nemzeti koronafelelős szerint a koronavírus olyan, mely kihasználja a társadalmi repedéseket, a visszásságokat.

Roni Gamzu professzor tegnap esti, a Tizenkettes televíziós csatornán adott interjújában pesszimizmusának adott hangot annak kapcsán, hogy szerinte hamarosan elérjük a nyolcszáz körüli súlyosként meghatározott esetszámot. Minden nap százzal több az ilyen állapotba kerülő betegek száma, melyből húszan meghalnak. Ilyen ütemben hamarosan elérjük a havi hatszáz halálos áldozatot. Egy hónapon belül a százezres aktív betegszámot.

A kormánnyal és az illetékes szervekkel együttesen döntött, hogy nagy méretekben és következetesen csökkenteni kell a csoportosulások lehetőségét az egész országban, a gazdaság lehetőség szerinti működtetése mellett egy nagyon kis szabadságot adva a közembereknek is. Ez az alapfelvetés.

Úgy fogalmazott, hogy “a kormányzatnak most lehetőséget kellene adni az izraeli népnek a bizalom megvonása előtt, mert a teljes zárlat gazdasági ára túl nagy.” Megértéséről biztosította a kormányfőt, ha aggodalmában a teljes zárlatot pártolja, de ezzel szemben ő azt gondolja, hogy a gazdaság mellett és a betegség ellen folytatott harcban kialakítható egyfajta egyensúly.

Elrendelte újabb koronaosztályok létesítését a kórházakban, és a nem sürgős műtéti beavatkozások időleges elhalasztását. Ismételten hangsúlyozta, hogy nem szabadna sietni a teljes zárlat bevezetésével. Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha a kormányfő nem fogadná el szakvéleményét, biztosította a nézőket, hogy nem fog székéből felállni, és mint ahogy eddig is – már szinte mazohista módon – kiáll a támadásokkal szemben.

Végül reményének adott hangot annak kapcsán, hogy az elmúlt ünnepen a többség valóban komolyan vette az intézkedéseket, és aránylag kevesen próbálták megszegni, kihasználva a rendelkezések hézagait.

“A társadalom valóban elvesztette a bizalmát, de én ennek ellenére nem hibáztatok senkit. A miniszterelnök részéről érzékelhető a komoly szándék lecsökkenteni a fertőzések számát. Igaz, létezik egyfajta határozatlanság a döntések terén, politika itt-ott, és a közember dühös is ezért, ám épp ezért meg szeretném erősíteni a közösséget, mely tagjai okosak, mint ahogy az utóbbi napokban is megmutatkozott, és képesek felelősségteljesen viselkedni. A vírus olyan, mely kihasználja a társadalmi repedéseket, a visszásságokat, és én hiszek az izraeli társadalomban” – mondta.