Izraeliek ezrei “menekülnek” külföldre a zárlat elől

Izraeliek ezrei utaznak még ma (csütörtökön) külföldre, kihasználva azt a pár órát, ameddig a kormány döntése életbe lép, és estétől teljesen lezárják az országot. Több mint 5800 utas száll fel a Ben Gurion repülőtérről nem kevesebb, mint 42 járattal a “zöld” országokba, mint Görögország, Nagy-Britannia, Németország és Kanada, de a “vörös” országokba is indulnak gépek, így például az Egyesült Államokba, Törökországba és Moldovába. Sok izraeli az utolsó pillanatban vette meg a repülőjegyet, hogy a legalább két hétre, és az őszi ünnepek teljes időtartamára tervezett országos karantént elkerülje.


A szakmai javaslatokat, Roni Gamzu koronabiztos, az egészségügyi minisztérium és a pénzügyminisztérium javaslatát felrúgva teljes zárlatot rendelnek el péntektől, mert Netanjahu csak így tudja megteremteni az ellene létrejött Balfour utcai tüntetések felszámolásának jogi hátterét. A zsinagógák jom kipurkor nyitva maradnak, és noha a fertőzés elsősorban a zárt térben és a klímaberendezések mellett terjed, húsz imádkozó egész nap ott ülhet, nem rendelték el bezárásukat és az imahelyek szabad ég alá telepítését – noha a szakemberek ezt kérték.  Teljes cikk


Washington Post: “Netanjahu szennyes ruháit hozta mosásra a Fehér Házba”. Az újság a Fehér Ház tisztviselőit idézte, akik szerint a Netanjahu házaspár a hivatalos vendégház tisztítási szolgáltatásait vette igénybe: “Ők az egyetlenek, akik ténylegesen igénybe vették ezt a szolgáltatást.” Izraeli washingtoni nagykövetség: “Alaptalan vádak”. Netanjahuhoz közeli forrás: “Korábbi rágalmak újrahasznosítása”. Teljes cikk


A kormány szerda éjjel jóváhagyta az országos zárlat szigorítását péntektől Szimchat Tóra ünnepéig. A döntést az úgynevezett koronavírus-kabinet órákon át tartó tanácskozásainak végén hozták meg, heves nézeteltérések közepette arról, hogy a gazdasági élet mely szektorai maradjanak nyitva, illetve meg kell-e őrizni a tiltakozás jogát a zárlat során.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.