Betiltják az állati szőrmék kereskedelmét Izraelben

Az országok közül elsőként Izrael tiltja be az állati szőrmék eladását és vásárlását – írja a BBC.com.

Az új szabályozás terveit Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter jelentette be. Kiemelte: “erkölcstelen” a bőrök és szőrmék használata a divatiparban. Mint elmondta, csak erősen korlátozott keretek között lehet a jövőben engedélyt kapni a használatukra.

Az állatvédelmi csoportok üdvözölték Izrael lépését.

Eddig csupán néhány amerikai város és a brazíliai Sao Paulo tiltotta be a szőrmekereskedelmet.

Jelenleg is bárkinek, aki szőrmét akar eladni vagy vásárolni Izraelben, engedélyre van szüksége ehhez, de az új szabályok szerint már csak olyan esetekben adnak ki engedélyt, amikor a kereskedelem oka “tudományos kutatás, oktatás, vallásgyakorlás vagy hagyományőrzés”.

A kivétel valószínűleg Izrael kiterjedt ultraortodox közösségére vonatkozik, az ide tartozó férfiak ugyanis tradicionálisan nagy, kerek szőrmekalapot, strájmlit viselnek. A szokás Kelet-Európából származik.

A törvényt megszegők egy évnyi börtönbüntetésre, vagy 220 ezer dolláros (67 millió forintos) pénzbüntetésre számíthatnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.