Bezárt világ – nyitott könyvek

Másodszor szabadultunk ki a teljes zárlatból.
Hogy telt? Volt, aki a zenébe merült, volt, aki filmekkel ütötte el az időt, volt, akit a sport segített túl ezen a rémálmon.
És volt, aki visszatalált a könyvekhez. Mit olvastatok? Ajánljatok valami izgalmasat, lélekemelőt! Ami horizontokat nyitott, ami segített kimenekülni a hétköznapok mókuskerekéből. Ami segített feltöltődni.
Új szerzőt avatunk: Yosipovits-Fagyas Suzy
Ő volt az ötletgazda. Kezdje ő a sorozatot!

Tudom, merészség könyveket ajánlani. Felelősség! Sokféle az ízlésünk, és sokféle módon olvasunk. Nyomtatott könyv, e-book, hangoskönyv… Olyan is van, aki eredeti nyelven élvezi a könyveket, és még sorolhatnám… Ezért az elkövetkező hetekre olyan könyveket válogattam – a változatosságot is szem előtt tartva –, amelyek minden formában beszerezhetőek: eredeti nyelven, klasszikus nyomtatott, e-könyv vagy hangoskönyv formában is. Olyan műveket válogattam, amelyeknek már a témája is felkeltette az érdeklődésemet, elolvasva pedig úgy gondoltam, bátran ajánlhatom őket.

Lehet, ha átveszi majd tőlem valaki a stafétát, összehozhatunk együtt egy Izraelinfo-könyvtárat, Izraelinfo-könyvklubot…

Csapjunk is bele!

Szunyogh Szabolcs; Amrita Sher-Gil: Egy magyar festőzseni szenvedélyes élete
Kossuth Kiadó, 2020

Van egy magyar festőművésznő, akit magyar körökben alig ismerünk, holott külföldön Chagall-lal, Modiglianival, Georges Braque-kal, Matisse-szal emlegetik egy sorban. Műveinek nemcsak az esztétikai, hanem a pénzügyi értéke is óriási: nincs még egy magyar alkotó, akinek a festményeiért annyit fizetnek a nemzetközi műkincs-kereskedelemben, mint az ő képeiért. A neve: Amrita Sher-Gil. Édesanyja, Gottesmann Marie-Antoinette beregszászi magyar zsidó zongoraművésznő, édesapja Umrao Singh Sher-Gil indiai rádzsa, arisztokrata polihisztor volt. Nagybátyja Baktay Ervin, a híres orientalista.

Ugye máris kedvet kaptatok az olvasáshoz?

Amrita Budapesten született, Magyarországon élt nyolcéves koráig, aztán a Horthy-rendszerben kibontakozó antiszemitizmus elől Indiába költözött a család. Párizsban tanult festészetet, húszéves korában nőként (és félig ázsiaiként) elsőként elnyerte a Grand Salon aranyérmét. (Ez a magyarok közül rajta kívül csak Munkácsy Mihálynak sikerült.) Amrita Párizsban, Firenzében, Indiában élt, de a nyarakat Zebegényben töltötte. Jó barátságban állt Szőnyi Istvánnal, Aba-Novák Vilmossal, Karinthy Frigyessel, Hatvany Lajossal. Rövid életét hatalmas sikerek, óriási botrányok és megfejthetetlen rejtélyek kísérték. Indiában utcákat, tereket neveztek el róla. Őt tekintik a szubkontinens modern művészetét létrehozó nagy alkotónak. Amritát női forradalmárként is számon tartják, gyakran úgy emlegetik őt, mint „India Frida Kahlója”. Életét független asszonyként élte, számtalan szeretője között férfiak és nők is akadtak, házasságával pedig hatalmas botrányt okozott, de ő kitartott választása mellett. Huszonnyolc évesen halt meg, váratlanul, alkotói ereje teljében.

Szunyogh Szabolcs olvasmányos, izgalmas, lebilincselő regénye végigkíséri Amrita életének egzotikus helyszíneit, bemutatja az életéhez kapcsolódó hírességeket, őszintén ír a fiatal lány viharos szerelmi életéről, és mély tisztelettel adózik Amrita Sher-Gil csodálatos személyisége és fantasztikus tehetsége előtt.

Letehetetlen olvasmány, fontos, értékes! Nyíljon ki a könyv! Kindle-t bekapcsolni! Indulhat a szellemi utazás, időzónákon és kontinenseken át.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.