Iskolai találkozók a lelki problémákra • Az elmúlt héten három nőt ölt meg a párjuk • Netanjahu háttéralkut kötött az ultraortodoxokkal?

Az iskolák új kezdeményezést indítottak: a diákokkal szabadtéri találkozókat szerveznek a kialakuló lelki problémák, a szorongás csökkentésére, a társadalmi kapcsolatok pótlására és a leszakadás megakadályozására. “Ez nem tanóra, hanem egy lehetőség a pedagógusok számára, hogy megkérdezzék a gyerekeket, hogy érzik magukat a korona által határolt helyzetükben?” –nyilatkozták a szervezők.

Az Oktatási Minisztérium az elmúlt napokban megtiltotta az iskoláknak, hogy kis csoportokban és a szabadban ilyen “ad hoc találkozókat” tartsanak a lelki problémákkal küzdő, a társadalmi elszakadás folytán veszélyhelyzetbe kerülő diákok számára. A tervezett kezdeményezésre reagálva a minisztérium hangsúlyozta, hogy az egyetlen megengedett tevékenység továbbra is a távoktatás folytatása.

Az utasítások ellenére néhány igazgató úgy döntött, hogy megtartja a találkozókat, néha a helyi önkormányzat támogatásával és a közvetlen felügyelők eltekintése mellett, különféle módszereket ajánlva a hivatalos utasítások kijátszására: a lehető legszélesebb módon értelmezve a rendelkezéseket a “veszélyeztetett gyermekek” számára például az ülést délutánra, az iskolai tanórák utánra halasztva.


Egyre több családon belüli erőszakról számolnak be a második zárlat idején. Az elmúlt héten három nőt ölt meg a párjuk, és mivel nincs iskola, a veszélyeztetett, gyakran vert gyerekek hasonlóképpen, még a szokásosnál is jobban ki vannak szolgáltatva bántalmazó szüleiknek. Korábban ugyanis általában az iskolában figyeltek föl a hasonló problémákra, és figyelmeztették a gyámügyet. A 12-es tévé híradása szerint dugig teltek a vert asszonyok és gyermekeik számára létesített menekültszállások.


A kneszet törvényalkotó bizottságában megbukott a családon belüli gazdasági erőszak elleni törvényjavaslat, ami már korábban túljutott az első szavazáson a plénumon. A Kék-Fehér és Likud képviselőnők közös indítványát jobboldali férfiképviselők buktatták el, valamint Netanjahu legújabb nagyhangú jobbkeze, Osznak Mark. Azzal érveltek, hogy a gazdasági erőszak áldozatait védő törvény ártana a családi békének. Érvelésük alapján kizárható, hogy elolvasták a törvényjavaslat szövegét.


A 12-es tévé szerint titkos háttérmegállapodás született Benjamin Netanjahu kormányfő hivatala és az ultraortodox pártok között, amely szerint kifelé szigorú retorikát hangoztatnak a járványügyi szabályok betartásának fontosságáról, de a kulisszák mögött egyeztetnek lépéseikről. Teljes cikk


Soha nem tapasztalt jó érzés úgy nézni egy országúti kerékpárversenyt, hogy az ember azt figyelheti, hogy hol vannak a mezőnyben a “mieink”. A Tour de France és a Giro d’Italia után a harmadik nagy körverseny, a Vuelta Espana mai rajtjánál is ott volt az Israel Start-Up Nation csapata. Teljes cikk


Izrael támadást hajtott végre Kuneitra közelében, a szíriai Golán-fennsíkon, állította a SANA szíriai állami hírügynökség kedd este. A SANA szerint a támadás célpontja egy iskola volt a Kunetra tartománybeli Al Huriah faluban, míg szíriai ellenzéki csoportok azt állították, valójában a Hezbollah pozícióit vették célba a faluban.


A hadsereg kedd éjszaka támadást hajtott végre a Gázai övezetben, miután gázai terroristák rakétát lőttek ki Izraelre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.