Az izraeli rendőrség zsarolás gyanújával kihallgatta a Likud párt frakcióvezetőjét

Miki Zohár - Fotó: facebook oldala

Az izraeli rendőrség zsarolás gyanújával hallgatta ki Miki Zohárt, a kormányzó jobboldali Likud párt frakcióvezetőjét – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja csütörtökön.

Miki Zohár október közepén a 103FM nevű izraeli rádióadónak adott interjújában kijelentette, hogy ha Aviháj Mandelblit főügyész nem mond le, és nem vonja vissza a Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni vádiratokat, akkor “remegni fog a föld”, és újabb kínos hangfelvételeket hoznak nyilvánosságra az előző napon a 12-es kereskedelmi televízióban már sugárzottak után.

Amikor a riporter rákérdezett, hogy ez fenyegetés-e, akkor Zohár azt felelte, hogy ez ígéret. A tévében egy nappal korábban egy olyan titokban rögzített, majd kiszivárogtatott telefonbeszélgetés hangzott el, amelyben Mandelblit az azóta visszavonult ügyészt, Saj Nicánt mániákusnak nevezte, és azt mondta róla, hogy sakkban tartotta őt egy régi nyomozás nyitva tartásával.

A rádióban elhangzó interjút követően a Minőségi Kormányzásért nevű civil szervezet feljelentést tett a rendőrségen Miki Zohár ellen, mert jogászaik szerint szavai a jogállamiság egyik legfontosabb képviselője, a főügyész megzsarolását jelentették.

Aviháj Mandelblit főügyész ellen számos jobboldali politikus intézett támadást az izraeli médiában, amióta benyújtotta a Netanjahu elleni vádiratokat csalás, közhivatallal való visszaélés és korrupció miatt, amelyek nyomán januárban megkezdődik a kormányfő pere.

A rendőrség az ügyészség engedélyével és felügyelete mellett rendelte be és hallgatta ki négy órán át a Likud párt parlamenti frakciójának vezetőjét a feljelentésben foglaltak kivizsgálására.

Kihallgatását követően Miki Zohár a Facebook-fiókjában azt hangoztatta, hogy az ellene mint megválasztott tisztségviselő ellen indított nyomozás sérti a demokráciát, az elhallgattatását célozza, és valójában nemcsak őt, hanem az őt megválasztó jobboldali szavazótábor egészét támadja.

A Likud párthoz tartozó Amir Ohana belbiztonsági miniszter is Zohár védelmére kelt a Twitter közösségi portálon. Szégyenletesnek nevezte, hogy egy interjú “rosszul sikerült kifejezései miatt” nyomozást indítottak a politikus ellen.

“Nincs okunk örülni a nyomozásnak, de egy ilyen élő adásban elhangzott nyílt fenyegetést ki kell nyomozni” – közölte a Minőségi Kormányzásért nevű szervezet. “Támogatjuk a bűnüldöző szervek küzdelmét a megválasztott tisztviselők tisztakezűségéért” – tették hozzá közleményükben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.