Csak úgy, mint minden reggel, pizsamában...

Ez itt a sorozat első darabja, melyben szeretném átadni nektek mindazt a konyhai tapasztalatot, amit anyák lányaikra szoktak hagyományozni. 

Lányom, akárcsak én, feminista, ezért talán dacból is, nem érdeklődik a konyha és a főzés iránt, így ha vele nem, hát szeretném mindenkivel megosztani az anyámtól és nagyanyámtól kapott és évtizedek alatt magam által is szaporított tudást. Szándékom szerint nem csak recepteket, hanem praktikus, mosogatással és egyéb konyhai munkákkal kapcsolatos tapasztalataimat is szeretném megismertetni veletek. 

Ez egy rendhagyó “tankönyv” lesz, miután én reggelente a hazulról való elmenetelem előtt szoktam főzni, héttől nyolcig, csak úgy pizsamában. Persze főzéseim közben – mint mindenki – én is morfondírozgatni szoktam világról, életről, és mindarról, ami épp történik. A videóblogomban ezeknek is helyt fogok szorítani.

Szeretném, ha filmjeim a jövőben nem lennének hosszabbak 3 percnél, de a filmvágás tudományát még csak most próbálom elsajátítani, mintahogy az animációt is, úgyhogy bocsánatot kell kérnem tőletek, amennyiben a jelenleg közel 5 perces film néhol zötyög, vagy a hangszín nem egyenletes.

És most jöjjön a recept!

Sült pulykacomb Hasselback krumplival és zöldségekkel

Hozzávalók:

A sült pulykacombhoz

  • 1 kg körüli, bőrös pulykacomb felső
  • 3 evőkanál Worcester szósz
  • 3-4 evőkanál szójaszósz
  • 3-4 evőkanál szezámmag olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, só, bors

A Hasselback stílusban vágott körethez

  • 5-6 szem közepes méretű krumpli
  • 2-3 batáta,
  • 1-2 zeller gumó
  • 2 dl (200 ml) kanola olaj, vagy ízlés szerint bármely nem semleges ízhatású olaj
  • nagy szemű, durva konyhasó 

Az elkészítése nagyon egyszerű. Egy hőálló porcelán edényben összekeverjük a pulykacomb-öntet összetevőit, és alaposan beleforgatjuk húsunkat, hogy minden oldalára bőven jusson.

Alumínium fóliával befedjük. 180°-os sütőbe 2 órán át sütjük. A végén levesszük a fóliát, és ha nem pirult volna meg eléggé, akkor még további 10 percet sütjük. 

A Hasselback elnevezés egy vágási technikát takar, mely a hasonló nevű stockholmi étteremből származik, és azóta a világ minden táján divatossá lett.

Hasselback-módra bármely kerekded, vagy megfelelő vastagsággal rendelkező zöldséget elkészíthetünk. Finom a cukkini, a sütőtök, de még a karalábé is.

Zöldségeinket a filmen is látható módon bevagdossuk, sózzuk, egy sütőlapra téve olajjal alaposan meglocsoljuk, és egy jó másfél órára a pulykás tálunk alá helyezzük a sütőben. Addig sütjük, amíg a szeletecskék teteje ropogósra nem sül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.