Startol a ZsiFi, a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

A fesztivál szó meghatározása: együtt lenni, egy közös érdeklődési kör mentén. Ez volt. Ma be kell érnünk azzal, hogy ugyanabban az időben kattintunk egy film linkjére.

De a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, a ZsiFi nem adja fel!

“…ez most mindennél könnyebb lesz, nem kell a hidegben parkolóhelyet keresni, a film első tíz percét állva tölteni, amíg megérkezik a sor közepén ülő, és rég nem látott osztálytársakkal sem kell a film végén bájcsevegésbe kezdeni, hogy mi történt az elmúlt 20 évben. Egyszerűen otthon a kanapéról élvezhettek egy filmet, csak úgy, a film öröméért – aztán posztoljátok a Facebook-on vagy az Instán mindenki (de főleg a szervezők) örömére. Ráadásul egy jeggyel az egész család megnézhet egy filmet! Használjátok hát ki ezt a különleges idei alkalmat, mert jövőre visszatérünk a mozikba…”

Mint Kenesei Marcell fesztiváligazgató iróniája is sejteti, a karanténba keseredett életünk jobbítása az idei ZsiFi mottója. A közös kör pedig – ahogy a fesztivál történeben eddig is – a zsidóság élete, amelyet a világ különböző pontjairól válogatott filmek tarka kínálata mutat be majd.

Egy brooklyni haszid nő kitörési kísérlete, egy 90 éves holokauszttúlélő öngyilkos komédiája, posztapokaliptikus humor izraeli rajzfilmen, a Rabin-gyilkoság a gyilkos szemszögéből, egy zsidó-palesztin zenekar, Golda Meir élete, egy transz család története, Csilla, akit az Izraelinfó olvasói már jól ismernek, a nácik elől menekülő gyerekek, az antifasiszta ellenálló Marcel Marceau, a “vilniusi hentes” pere, épp csak belekóstoltam…

Sorsok, drámák és komédiák formájában: a dokumentumfilmek valósságában, és a képzelet valóságában.

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál november 24-én kezdődik és december 10-éig tart majd. A fesztiválról – a működéséről és a programról – itt mindent megtudhattok: https://zsifi.org/

A linkek sajnos csak magyarországi gépekről nyílnak, de mi megpróbáljuk az izraeli olvasóinkat kárpótolni. A Csilla életei című cikksorozatunk főszereplőjéről szóló filmet (Kurva, mint én) levetítjük majd egy izraeli gépekről is elérhető szerverről.
Ha meglesz a pontos időpont, megírjuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.