Palesztinok megsebesítettek 6 izraeli határőrt • Netanjahu 30 évre titkosítaná a koronakabinet protokolljait • Dubajban izraeli utasokat tartóztattak fel

Vasárnap 61 bírót választottak meg az igazságügyi minisztérium bizottságában. A Likud képviselő-tagjai bojkottálták a tanácskozást, mert indoklásuk szerint tiltakoztak egy Miri Regev keresetét néhány éve elutasító arab nemzetiségű körzeti bíró kerületi bíróvá választása ellen, és nem volt többségük akaratuk keresztülvitelére. A minisztérium jogtanácsosa és Aviháj Mandelblitt szakvéleménye szerint a bizottság nélkülük is összeülhetett és döntéseket hozhatott. Osznat Mark, Netanjahu sófárja azzal fenyegetőzik, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul.


Netanjahu megpróbálja 30 évre titkosítani a koronakabinet protokolljait. Yair Golan képviselő benyújtott egy alaptörvény-módosítást, amely arra kötelezné a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra azokat a megbeszéléseket, amelyek nem érintik a külügyet és a biztonságot.


Belitzer professzor szerint a Ben Gurion repülőtér az elmúlt két hónapban az Izraelbe naponta érkező korona-betegek légihídja lett. Egyes országokból a visszatérők 4%-a pozitív. Egyre több a beteg, de ellentétben más országokkal, amelyek ellenőrzik a vörös országokból érkezőket – itt nem mindenkit ellenőriznek. Mindez a járvány kilencedik hónapjában. Teljes cikk


Négy órára feltartóztatták Dubajban a repülőtéren a Fly Dubai 160, Tel-Avivból indult utasát. A vízumszabályok megváltozása miatt nem léphettek be az országba, majd az Emirátusok közölték, hogy beengedik őket, miután kitöltenek egy másik, elektronikus vízumigénylő nyomtatványt.


Az Egészségügyi Minisztérium vasárnap a koronavírus-esetek és az egy főre jutó fertőzési arány növekedéséről számolt be és a sárga, vagyis egyelőre figyelmeztető jelzésű településekhez sorolta Tel Aviv és Eilat városokat.


Megsebesült 6 izraeli határőr katona a kalandiai menekülttáborban hajnalban, amikor a tetőkről mosógépeket és betontéglákat dobáltak rájuk, többen elvesztették eszméletüket a csapások nyomán. A katonák egy gépkocsilopással foglalkozó banda elfogására mentek a menekülttáborba. Összecsapások törtek ki a palesztinok és az izraeli fegyveresek között. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint négy palesztint – közülük hármat kritikus állapotban – lőtt sebbel egy ramallahi kórházba szállítottak.


Az elmúlt négy napban az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnoksága és a Külügyminisztérium delegációja a két hurrikán sújtotta Honduras északnyugati részén segíti a helyi erők munkáját. A Közép-Amerikán végigsöprő viharok több mint hárommillió hondurasit érintettek, és 100 embert halálát okozták, továbbá több mint 150 000 ember maradt otthon nélkül.


Turki al-Faisal szaúdi herceg vasárnap azzal vádolta Izraelt, hogy koncentrációs táborokban tartja a palesztinokat. Az egykori diplomata a bahreini biztonsági konferencián, melyen online Gabi Askenázi külügyminiszter is részt vett, bírálta Izrael palesztinokkal szembeni intézkedéseit, Izraelt a Közel-Kelet „utolsó nyugati gyarmatosító” hatalmának nevezve. továbbá azzal vádolta Izraelt, hogy „apartheid falat” létesített.


Amir Benayoun izraeli énekes és lánya a 2015-ös Sufa című slágert éneklik terrorcselekmények túlélőivel és az áldozatok családjával az Egy család (One Family) nevű szervezet adománygyűjtő videoklipjében, amelyet december 6-án mutattak be.


A Holt-tenger partján kiránduló társaság észrevett a vízben egy állatot vergődni. Először azt hitték, kutya, és nem értették, hogyan került a sós vízbe. Egyikőjük, Zohar úgy döntött, beúszik érte, és megpróbálja kimenteni. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.