Izraelben üdvözlik a kapcsolatok újbóli normalizálását Marokkóval

Húsz évvel ezelőtt Ehud Barak miniszterelnök Weizmann elnökkel és David Levy külügyminiszterrel II. Haszan marokkói király temetésén

Politikusok és marokkói származású izraeli zsidók százezrei köszöntötték Izraelben a kapcsolatok újbóli normalizálását Marokkóval – jelentette a helyi média csütörtökön.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hanuka nyolc napos ünnepének első gyertyagyújtásánál, a Siratófalnál üdvözölte az egyezményt Marokkóval, amit előzőleg Donald Trump amerikai elnök Twitter – üzenetben hozott nyilvánosságra.

Netanjahu reményét fejezte ki, hogy “forró” béke születik Marokkóval. “Mindig hittem ebben a békében, mindig is a békéért dolgoztam, és ez most a szemünk előtt valósul meg” – mondta Netanjahu.

A The Times of Israel című angol nyelvű honlap emlékeztetett rá, hogy Izrael és Marokkó az 1990-es években alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat létesített a palesztinokkal kötött megállapodásokat követően, de ezeket a kapcsolatokat a második palesztin felkelés 2000-es kirobbanása után megszüntették.

Az utóbbi években azonban élénkültek az informális kapcsolatok, és becslések szerint évente 50 000 izraeli utazott Marokkóba szervezett, csoportos kirándulásokon, elsősorban megismerni az ott élt és ma is élő zsidó közösség hagyományait, és gyakran felkeresni családjuk eredeti lakóhelyét.

Netanjahu – a teljes diplomáciai kapcsolatokról beszélő Trumppal ellentétben – nem a követségek megnyitását említette, hanem csak az összekötő irodák megnyitását. Ez azt jelentheti a ynet szerint, hogy valószínűleg az országok között 2000 októberéig fennálló kapcsolatok újrateremtésében állapodtak meg, és csak később tervezik a nagykövetségek létrehozását.

Marokkó a ynet szerint előbb meg akar bizonyosodni arról, hogy Joe Biden új elnök adminisztrációja nem változtatja meg Trump döntését a nyugat-szaharai marokkói szuverenitás elismeréséről.

A ynet kiemelte, hogy hasonlóan az elmúlt hónapokban az arab országokkal aláírt korábbi megállapodásokhoz, Netanjahu ezúttal sem értesítette Beni Ganz védelmi, és Gabi Askenazi külügyminisztert, azonban ezúttal az amerikaiak közvetlenül tájékoztatták őket már több héttel ezelőtt a kapcsolatok biztató előrehaladásáról.

“Üdvözlöm a hivatalos kapcsolatok várható kiépítését Marokkóval. Ez lehetőséget kínál a két nép hosszú ideje fennálló kapcsolatának, valamint a most hivatalossá váló gazdag és dicsőséges történelmi partnerségének a hivatalossá tételére” – írta Ganz Twitter-fiókjába csütörtök este.

Különösen lelkes videó üzenetben köszöntötte a normalizálást Miri Regev közlekedési miniszter, akinek édesapja Marokkóból vándorolt be Izraelbe. “Csoda, hogy szüleink, nagyszüleink életükben eljutnak gyerekeikkel, unokáikkal Marokkóba, abba az országba, ahol születtek, amelyet szeretnek, és büszkék lehetnek arra a dicsőséges örökségre, amelyet Marokkóból hoztak magukkal Izraelbe” – mondta Regev.

“Mi, akik Marokkóban születtünk, az Izraelben és szerte a világon élő marokkói zsidók, különösen vágytunk erre a napra, hogy valódi béke legyen a marokkói nép és a zsidó nép között” – hangsúlyozta Arie Deri belügyminiszter, aki 9 évesen érkezett Izraelbe Marokkóból.

A Jediot Aharonot hírportálja szerint Izraelben úgy vélik, hogy még Donald Turmp elnökségének idején további országok fogják normalizálni kapcsolataikat Izraellel. A lehetséges országok között a ynet Ománt és Indonéziát említi, valamint esetleg afrikai államokat, köztük Nigert, Mauritániát és Malit.

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után Marokkó a negyedik arab ország, amely az elmúlt négy hónapban megállapodott Izraellel a kapcsolatok rendezéséről.