Netanjahu: Több oltás érkezik vasárnap, március végéig minden állampolgár beoltathatja magát

A Moderna oltások a Ben Gurion repülőtérre érkeznek - Fotó: Ben Gurion repülőtér

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma este (csütörtökön) bejelentette, hogy felgyorsul az oltási kampány, és március végéig minden 16 évesnél idősebb állampolgár beoltható lesz. Netanjahu szerint vasárnap újabb szállítmány érkezik a Pfizer oltóanyagokból Izraelbe, és a következő napokban közzéteszik a teljes lakosság oltásának a rendjét. 

“Előre hoztuk az oltások érkezését és növeltük azok számát” – mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy “Izrael globális modell lesz egy teljes ország gyors beoltásával”. A miniszterelnök hozzátette, hogy a Pfizerrel folytatott együttműködés részeként Izrael megosztja a vállalattal az izraeli oltási kampány statisztikáit.

Ma korábban a Moderna cég mintegy 100 000 oltása érkezett Izraelbe, ami 50 000 ember beoltására lesz elegendő. A szállítmány érkezése várhatóan nem lesz jelentős hatással az oltási kampányra, amely a jövő héten lelassul az oltóanyag-adagok hiánya miatt. Netanjahu nevében tegnap jelentették be, hogy a Moderna ma kapott oltásaival olyan állampolgárokat kell beoltani, akik nem hagyhatják el otthonukat – akár elszigeteltség miatt, akár más okból.  

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

- Hirdetés -

“Mi leszünk az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból” – ígérte Benjamin Netanjahu miniszterelnök Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott  csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amelyet az ország összes televízió csatornája élő adásban közvetített.

Az utóbbi napokban a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag fogyása miatt lelassult a korábban rendkívül gyors ütemű, a múlt héten napi 150 ezer embert beoltó kampány. 

A kormányfő bejelentette, hogy “óriási áttörést” ért el a Pfizer oltások beszerzésében, és a céggel kötött új megállapodás nyomán ismét gyorsabb fokozatra kapcsolhat az oltások menete, az új szállítmányok lehetővé teszik Izrael számára, hogy március végéig beoltsa az összes 16 éven felüli állampolgárt.

“Az első gép vasárnap érkezik, és több lesz egymás után” – hangsúlyozta a kormányfő. Az áttörést magyarázhatja, hogy Izrael a Pfizer “modellországaként” fog szolgálni, átadja a statisztikai adatokat a vakcina hatékonyságáról.

Netanjahu megígérte a március 23-i parlamenti választásra készülő országnak, hogy ha nem történnek váratlan események, akkor idén tavasszal a pészachot, a zsidó húsvét ünnepét már mindenki teljes többgenerációs családja körében, a hagyományos módon töltheti.

“Izrael visszatér a normális életbe” – mondta Netanjahu, és egyszersmind arra is felszólította az ország lakóit, hogy tartsák be a szigorított országos karantén csütörtök éjféltől életbe lépő szabályait. 

A tel-avivi Ben Gurion reptérre csütörtökön érkezett meg az amerikai Moderna vállalat első oltóanyag szállítmánya is, amely a több mint százezer oltóanyagot tartalmazott. Ez az oltás harminc napig felhasználható, miután kivették a tárolását biztosító mínusz 20 fokos hűtőszekrényekből, szemben a Pfeizer vakcinájával, amelyet mélyhűtése után öt napon belül fel kell használni.    

A december 20-án kezdett oltási kampányban eddig 1 millió 593 ezer izraelit oltottak be a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával, ami az ország lakosságának mintegy 17,5 százalékát jelenti. Egyelőre a hatvan évnél idősebbek, az egészségügyi és a biztonsági dolgozók, valamint a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók kaphatnak oltást. Az oltás nem kötelező, de az izraeliek tömegesen önként kérik beadását.

- Hirdetés -