Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma Izraelben

Fotó: Bea Bar Kallos / HaShomrim

Meghaladta a félmilliót a koronavírussal eddig bizonyítottan megfertőzöttek száma a 9,3 milliós Izraelben – jelentette a ynet kedden.

Rekordot döntött hétfőn az új fertőzöttek száma, 129 449 teszt elvégzésével 9 589 új vírushordozót találtak, ami 7,6 százalékos arányt jelent. A 12-es kereskedelmi tévé értesülése szerint az új fertőzöttek mintegy ötödének szervezetében már a gyorsabban terjedő brit variáns lehet jelen, s ezzel magyarázzák a zárlat ellenére is meredeken felfelé szökő számokat.

Továbbra is az ultraortodox települések a leginkább fertőzöttek, de a 12-es kereskedelmi csatorna hétfő esti híradója szerint ennek ellenére számos szélsőségesen vallásos haszid udvar továbbra is nyitva tartja oktatási intézményeit, figyelmen kívül hagyják az állami rendelkezéseket.

A rendőrség a 12-es TV szerint csak ritkán próbálja betartatni az országos karantén előírásait az ultraortdoxoknál, de hétfőn Asdódban kivonultak egy vallási iskolához, ahol a vallásos fiatalok erőszakos tömegtüntetéssel válaszoltak, különböző tárgyakkal dobálták a rend fenntartóit, akik vízágyú bevetésével oszlatták a tömeget.  

A fertőzöttek egyre nagyobb száma ellenére reményre ad okot, hogy némiképp csökkent a súlyos betegek, és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma, ami az idősek és a veszélyeztetett csoportok  egyre jelentősebb beoltottságának a következménye.

Az egészségügyi minisztérium megkezdte honlapján az oltások napi adatainak közlését is. Hétfőig a lakosság 20,9 százaléka, 1 millió 854 ezer 55 ember kapta meg a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát.

Már harmadik napja a második dózissal is oltják azokat, akik három héttel korábban kapták meg az első dózist. Ők a második oltás után egy héttel mintegy 96 százalékos védettséget élveznek a koronavírus okozta betegségekkel szemben.

A minisztérium elkészítette az oltási tervet a következő hónapokra, amely március végéig 5,2 millió 16 évesnél idősebb izraeli beoltását irányozza elő a koronavírus ellen. Várhatóan februárban kezdik meg a negyven évesnél idősebbek oltását, addig az 50 év fölöttieket látják el a vakcinával.

Az oltás díjmentes és önkéntes, s a lakosság túlnyomó része kéri beadását. Mivel a mélyhűtés után öt nappal lejár a vakcina szavatossága, esténként a fiatalabbak hosszú sora áll az oltóhelyeknél, ahol nekik is beadják soron kívül az oltást a meg nem jelentek helyett, hogy ne vesszen kárba az oltóanyag. Facebook-csoportok alakultak annak kiderítésére, hogy hol maradtak gyorsan felhasználandó oltások, s a csoportok tagjai gyorsan odautaznak, és így jutnak hozzá a vakcinához. Az országos erőfeszítést a fiatalabbak védelme is segíti, ugyanis a  járvány felszámolásához a teljes lakosság legalább 70 százalékának beoltása szükséges a szakemberek szerint.

Tavaly március óta 504 269-en fertőződtek meg koronavírussal, s Izrael ezzel a világ 29. olyan országa lett, ahol meghaladta a félmilliót az azonosított fertőzöttek száma. Jelenleg 74 639 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 3704-en haltak meg. Jelenleg 1759 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1027-en súlyos állapotban vannak, 247 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.