Már a 35 éveseket is olthatják

A Klalit betegpénztár szerint azért teszik lehetővé a fiatalabbak számára, hogy időpontot egyeztessenek, “hogy ne pazarolják el a napi 100 000 feletti oltási képességüket”. Az Egészségügyi Minisztérium pontosított, hogy az irányelv egyelőre csak a 40 évesek és idősebbek beoltása.

A négy izraeli betegpénztár közül kettő, a Klalit és a Meuhedet ma (szerdán) bejelentette, hogy megkezdték a 35 éves és idősebb biztosítottak korona elleni oltását. A Klalit közleménye szerint a pénztár “betartja a 40 éves kor felettiek oltásáról szóló irányelvet, de lehetővé teszi a 35 éves és idősebbek számára is, hogy időpontot foglaljanak, hogy ne pazarolják el a napi 100 000 feletti oltási képességüket”.

A pénztár szerint a lépés nem azt jelenti, hogy a 35 évesek már holnap oltást kaphatnak, hanem azt, hogy sort rendelhetnek attól függően, hogy a 40 évesek és idősebbek között mekkora az oltásigény.

A Haaretz szerint gyakorlatban azok a 35 éves fiatalok, akik ma megpróbáltak időpontot foglalni az oltáshoz, két napra előre tudtak időpontot kapni.

A betegpénztárak közleményének közzététele nyomán az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy nem adtak utasítást a 40 év alatti személyek oltására. “Tegnaptól a 40 éves és idősebb embereket lehet oltani. A vakcinák mennyisége és az oltási képesség függvényében a minisztérium időről időre megváltoztatja az oltásra vonatkozó szabályozást.”

A koronavírus elleni oltás lehetőségének kibővítése a 40 és 35 év közöttiek számára azt jelzi, hogy van rendelkezésre álló oltóanyagkészlet, valamint hogy az oltási kampányt végző betegpénztárak operatív kapacitása lehetővé teszi az akció bővítését.

Miután az elsőbbséget élvező populációs csoportok jelentős részét már beoltották, a rendszer felszabadult további csoportok beoltására, sőt reagálni tud a területi fejleményekre. Így például a koronaszövődmények miatt kórházba került terhes nők számának növekedése miatt tegnap megnyílt a terhes nők korhatár nélküli oltásának lehetősége is.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter ma reggel bejelentette, hogy Izrael naponta több mint 200 000 állampolgárt kezdett beoltani, és már 550 000 ember kapta meg a második dózist.  Elmondása szerint eddig 2 272 000 izraeli kapta meg az első oltást. Nachman Ash korona-projektor a tegnapi kabinet-ülésen azt mondta, hogy napi negyedmillió beoltott ember elérése a cél.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.