Az eredetileg február 28-ra terveztett 93. Oscar-gálát a globális COVID–19-pandémia miatt az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája 2021 április 25-re halasztotta, de a technikai Oscar-díj nyertesét már előre kihirdették.

A díjat egy izraeli startup cég által kidolgozott technológia nyerte el az idén.

Az Amimon elnevezésű céget négy izraeli tudós jegyzi, 2004-ben alapította a Tel Aviv-i Egyetem professzora, Meir Feder, akihez tanítványi, Dr. Zvi Reznik, Guy Dorman és Ron Yogev csatlakoztak, és együtt fejlesztették ki azt a vezeték nélküli videóátvitelre alkalmas technológiát, ami a filmgyártásban ma már mérföldkőnek számító találmány.

Feder szerint óriási elismerés ez mind a négyüknek, valamint a Tel Aviv-i Egyetemnek egyaránt. “Amikor 2004-2005-ben elkezdtük ennek a technológiának a kifejlesztését, mindenki azt mondta, hogy egy megoldhatatlan feladatba kezdtünk bele. Nyertem már egy pár tudományos díjat, de egyértelműen az Oscar a legismertebb elismerés mind közül” – nyilatkozta.

Az Amimon által kifejlesztett vezeték nélküli chipset digitális rendszere JSSC algoritmust használ, ami azonnali, 4K rezolúciós adatátvitelt tesz lehetővé a forgatás során a kamerák között. Ez a technika a filmiparban forradalmi technikai változást hozott, mivel a forgatás során korlátlan kameramozgást és egyidejű adatátvitelt biztosít a stábnak, ezzel pedig – az Akadémia indoklása szerint – “korlátlanul kibővíti az alkotói szabadságot a filmkészítés során”.

Borítókép: Az izraeli Oscar-díjasok (balról jobbra): Guy Dorman, Dr. Zvi Reznik, Meir Feder professzor és Ron Yogev – Fotó: Tel Aviv-i Egyetem

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.