Izraelben versenyez az ex-iráni világbajnok

Szaid Mollaej (középen), miután leszállt a Ben Gurion repülőtéren. "Iránban Izrael gyűlöletére oktattak minket" - Fotó: Izraeli Dzsúdószövetség

Tatamira lép a héten a tel-avivi Grand Slam-viadalon Szaid Mollaej, Irán világbajnok cselgáncsozója, aki tavaly óta mongol színekben versenyez.

Szaid Mollaej (középen), miután leszállt a Ben Gurion repülőtéren. “Iránban Izrael gyűlöletére oktattak minket” – Fotó: Izraeli Dzsúdószövetség

A 29 éves dzsúdós 2019-ben döntött úgy, hogy elhagyja hazáját, miután az iszlám ország sportvezetése a családja fenyegetésével kényszerítette arra, hogy szándékosan elveszítsen mérkőzéseket, nehogy az izraeli Szagi Mukival kelljen megmérkőznie. Iráni sportolóknak ugyanis tilos izraeliekkel versenyezniük.

Mollaejnek a 2019-es, tokiói világbajnokságon címvédőként a negyeddöntő után a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel. Muki akkor világbajnok lett, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nagy riválisával, Mollaejjel nem küzdhetett meg.

Az iráni sportoló a történtek után Németországban kért menedéket, majd a menekültstátuszt a Mongóliától kapott állampolgárságra cserélte, amit tavaly a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismert. Így elhárult annak akadálya, hogy az azóta közeli barátságot kötő két sportoló egymás ellen is összemérhesse erejét Izraelben.

Az olimpiai kvalifikációs tel-avivi Grand Slam-versenyre érkezett Mollaej azt mondta, örül annak, hogy Izraelben lehet, biztonságban érzi magát, és eljött az ideje a versenyzésnek. Szagi Muki pedig arról beszélt, hogy örömmel megküzd az ex-iránival.

- Hirdetés -

“Ez még közelebb hozhatja Iránt Izraelhez, és egyszerűen megmutatja, hogy a sport miként képes összehozni az embereket és átlépni a határokat” – mondta a világbajnok izraeli dzsúdós.

- Hirdetés -