Muki Sagi aranyérmes

Hatalmas sikerrel zárult a mai nap (október 28.) az Abu Dhabiban megrendezett cselgáncstornán: Sagi Muki aranyérmes, miután iponnal legyőzte a belga Mattias Kuusikot.

Korábban már beszámoltunk, hogy az elmúlt években az Egyesült Arab Emirátusban folyó  cselgáncsversenyeken az izraeli judokák csak a nemzetközi szövetség színeiben léphettek tatamira, és győzelmük esetén nem hangozhatott el a nemzeti himnusz. Idén a Nemzetközi Judo Szövetség radikális lépésre szánta el magát, és a tavalyi sportszerűtlen viselkedés miatt törölte az abu dhabi Grand Slam versenyt az éves kiírásból. A torna csak azután került vissza a versenykiírásokba, hogy a rendezők megígérték, hogy egyenlő bánásmódot biztosítanak az izraeli versenyzőknek.

A 26 éves Muki Sagi 2015-ben is aranyérmes volt az Európa-bajnokságon Bakuban és ötödik helyen végzett a 2016-os olimpiai játékokon (73 kg-os versenyen).

Sagi nem csak aranyat nyert, de győzelmének köszönhetően először játszották el az izraeli himnuszt, a “Hatikvát” az Egyesült Arab Emirátusban. Annak ellenére, hogy nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatok a két ország között, a versenyen jelen volt Miri Regev izraeli sportminiszter is, és láthatóan nagyon elérzékenyült.