Három izraeli bronzérem az abu dhabi cselgáncstornán

Szombaton nagy előrelépés történt egy évvel azután, hogy az Egyesült Arab Emirátusban folyó korábbi cselgáncsversenyen az izraeli judokák csak a nemzetközi szövetség színeiben léphettek tatamira, és győzelmük esetén nem hangozhatott el nemzeti himnuszunk.

A hétvégén Abu Dhabiban kezdődő Grand Slam tornán az izraeli versenyzők dzsúdó-gijéről ezúttal nem hiányzott az országjelzés és a Dávid csillagos lobogó, három bronzérmet szerzett cselgáncsozónk ezért még büszkébben feszített a díjkiosztón – számolt be a The Times of Israel.

Az első napon a nők között Gili Cohen (52kg) és Timna Nelson Levy (57kg) szerezte meg súlycsoportjában a harmadik helyet, Gefen Primo (52kg) az ötödik helyen végzett, a férfiak versenyében Baruch Shmailov (66kg) nyert bronzot.

A 62 ország sportolóinak részvételével zajló versenyen jelen volt Miri Regev izraeli sportminiszter is, aki a keddig folytatódó viadal első napjaira elkísérte a hat férfi és öt női cselgáncs versenyzőnket. Regev az első izraeli miniszter, aki hivatalosan az Egyesült Arab Emirátusba látogat, annak ellenére, hogy a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat. A közösségi médiában több kép és videó is megjelent arról, hogy Miri Regev a sportolókkal és edzőkkel együtt a szombat beköszöntét ünnepli Abu Dhabiban.

Az izraeli versenyzők és a miniszter asszony szíves fogadtatása Abu Dhabiban erősen különbözött a muzulmán országok korábbi megnyilvánulásaitól. Több helyen nem is engedik versenyezni az izraelieket, vagy ha a nemzetközi szövetségek határozottabb fellépése kikényszeríti az indulás jogát, a házigazdák kikötik, hogy sportolóink csak nemzeti szimbólumok nélküli ruhában versenyezhetnek és győzelmük esetén sem vonják fel az izraeli zászlót és nem játsszák le a Hatikvát.

A Nemzetközi Judo Szövetség idén radikális lépésre szánta el magát, és a tavalyi sportszerűtlen viselkedés miatt törölte az abu dhabi Grand Slam versenyt az éves kiírásból. A torna csak azután került vissza a versenykiírásokba, hogy a rendezők megígérték, hogy egyenlő bánásmódot biztosítanak az izraeli versenyzőknek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.