Egy izraeli tanulmány szerint a Pfizer-vakcina 85%-ban hatékony az első adag után

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinájának első adagja 85%-ban hatékony – derült ki az izraeli egészségügyi dolgozóknak adott oltásokról végzett, a The Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból.

Izrael egyik legnagyobb kórháza, a Sheba Orvosi Központ több mint 7000 beoltott egészségügyi dolgozójánál 15–28 nappal az oltás első dózisának beadása után a kutatók a tünetet produkáló koronavírus-fertőzöttek számának 85%-os csökkenését tapasztalták.

Az összes fertőzés, beleértve a tünetmentes betegeket is, 75%-kal csökkent.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a dolgozók többnyire fiatalok és egészségesek, 65 év felettiekről nem igazán van tapasztalat egyetlen oltással.

Eyal Lashem infektológus, a Sheba Központ trópusi betegségek szakértője elmondta, hogy ez az első átfogó tanulmány, amely kimutatja a vakcina első dózisának a hatékonyságát, ami azt bizonyítja, hogy már az oltóanyag első adagja is óriási különbséget jelent.

Lashem hozzátette, hogy a tanulmány arra is rávilágít, hogy nem probléma, ha túllépik a két dózis közötti – gyártó által ajánlott – 21 napot, mivel meglehetősen erős hatékonyságot produkál az első dózis.

„Ez az áttörő felfedezés megerősíti a brit kormány döntését arról, hogy egyetlen oltóanyaggal kezdjék immunizálni a lakosságot” – mondta Arnon Afek professzor, a Sheba igazgatóhelyettese.

A The Lancet tanulmánya egy nappal azután jelent meg, hogy kanadai kutatók azt javasolták, hogy a második Pfizer-dózist késleltessék, tekintettel az első dózis által nyújtott magas szintű védelemre, hogy növelhessék a beoltottak számát.

A Pfizer e-mailben elküldött nyilatkozatában közölte, hogy Izraelből és más helyszínekről származó valós adatokat vizsgál, hogy megértse a COVID-19 elleni vakcina hatását a kialakuló variánsokra.

Az eddigi adatok szerint mindkét dózis beadásával 95 százalékos hatékonyságot érnek el.

Izrael kilencmillió lakosának több mint 30%-a, vagyis közel 2,9 millió ember már megkapta az oltás mindkét dózisát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.