Koronavírus kalauz: itt a Zöldkártya, mire jó?

Ramzor applikáció egy telefonon - Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Izraelben a hét elején elkezdődött a járványügyi korlátozások feloldása. Mostantól egyes helyszínek, mint például a utcafrontra néző boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a múzeumok és a könyvtárak szabadon látogathatóak mindenki számára. Meghatározott helyek azonban kizárólag a koronavírus ellen beoltottak, vagy a betegségen már túlesettek előtt lesznek nyitna. Ezt egy különleges, “Zöldkártya” bemutatásával kell majd igazolni.

Mi a Zöldkártya?

Az úgynevezett Zöldkártyát (תו ירוק) a COVID-19 ellen beoltott vagy az abból felépült emberek számára állítják ki, és ennek felmutatásával ők már beléphetnek olyan létesítményekbe is, amelyek mások előtt még zárva maradnak. 

A kártya személyi számot és egy QR-kódot tartalmaz, amelyet érkezéskor az érvényes személyi igazolvány bemutatása után be kell szkennelni.

Egyes helyekre úgy is be lehet lépni, hogy Egészségügyi Minisztérium vagy az egészségpénztár által kiállított oltási igazolást (ez angolul is feltünteti az adatokat), vagy a koronavírus betegségen túlesett igazolást mutatja fel a látogató.

Mely helyek nyílnak meg újra a nagyközönség számára?

Az utcai üzletek, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak és az oktatási intézmények egy része újból megnyílik a lakosság előtt. Jóváhagyták továbbá a jelzőlámpa-rendszer alapján az alacsony arányú koronavírus-fertőzéssel rendelkező “sárga”, “zöld” és bizonyos esetekben a “narancssárga” jelzésű városokban lévő iskolákban az 5., 6., 11. és 12. évfolyamosok oktatását. Megengedettek az egynapos kirándulások, a bentlakásos iskolák pedig a legutóbbi zárlat előtti módon működhetnek újra.

Vasárnap újra megnyílhatnak az ulpánok, az új bevándorlók nyelviskolái is, és a különféle ifjúsági mozgalmak és szervezetek is újra megtarthatják a találkozókat.

Hol lesz szükség a Zöldkártyára?

A beoltott vagy gyógyult emberek számára az imaházakat, a kulturális rendezvényeket, a fitnesz- és táncstúdiókat, a tornatermeket, a szállodákat és uszodákat nyitják meg.

Aki igazolás nélkül lép be a fenti helyekre, 1000 sékel (kb. 305 USD) pénzbírsággal sújtható, és bírságot szabnak ki azokra is, akik ezeket az intézményeket nem az előírásoknak megfelelően működtetik. Ezek része az is, hogy a bejáratnál tájékoztatni kell a látogatókat – héber, arab és angol nyelven – arról, hogy fel kell mutatniuk a Zöldkártyát, oltási- vagy gyógyulási igazolást.

Aki Zöld kártyával rendelkezik, mentes a karanténkötelezettség alól.

Ki jogosult Zöldkártyára? Hogyan lehet megszerezni?

Azok jogosultak Zöldkártyára, akik felépültek a COVID-19-ből, illetve akiket legalább egy hete másodszor is beoltottak a vírus ellen. A gyógyultaknak 2021 június 30-ig, a beoltottaknak hat hónapig érvényes az igazolás.

Aki az igazolást a “Ramzor” (Közlekedési lámpa) alkalmazáson keresztül itt igényli, annak az applikáció egy animált képet (GIF) küld a kártyáról annak igazolására, hogy a folyamat befejeződött, az igazolás az alkalmazásban marad, és onnan használható fel.

A kártya igényelhető és kinyomtatható az Egészségügyi Minisztérium honlapján keresztül, vagy kérésre a minisztérium telefonos központján keresztül (*5400 és 02-5082000), e-mailben, faxon vagy hagyományos levélben is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.