Vakcina smakcina

Gazdasági világválság és rádió (vagy internet)

A terhesség előrehaladott szakaszában, koronában elhunyt 32 éves Osznat temetésén beszédet mondott az oltásellenes Facebook-csoportot vezető sógora is. Ő a kismama halála után sem gondolja úgy, hogy most be kéne oltatni magát. Akárcsak a kérdésben megosztott emberiség nagyjából fele. Mindkét tábor erősen hisz az igazában: hitüket senki és semmi nem rendítheti meg.

Itt tartunk. Az internettel az utolsó iránytű, az akadémiai tudás is elvesztette tekintélyét.

AKADÉMIA vs INTERNET

A rádió elterjedésével hirtelen százmilliók otthonába robbant be a nagyvilág. „Most végre mindenki információhoz juthat, itt az ideje az igazi felvilágosodásnak!” – gondolták sokan. De amikor a gazdasági világválság közepén tízmilliók először hallották élő közvetítésben egy ember szónoklatát, megbolondult a világ. Az első világháború ekkorra már lerombolta a monarchikus állam arisztokratáinak és papi vezetőinek tekintélyét. Ugyanez történt a szülők, a korábbi generációk tekintélyével is. Isten helyét egyre inkább a tudományos fejlődésbe vetett hit vette át, világmegváltó utópiák és törzsi eszmék. Az emberek valami másra vágytak. Erős vezetőkre. Vezérre. A feltüzelt ember pedig minden korábbinál pusztítóbb világégésbe menetelt.

A rádió egyirányú kommunikációja már a múlté. Az internet elterjedésével szinte bárki százmilliók otthonába juttathatja el gondolatait. „Most végre mindenki információhoz juthat, itt az ideje az igazi felvilágosodásnak!” – gondolták ismét sokan. De az emberek szemében ma már szinte semmi sem tűnik biztosnak az agymosó álhírek, téveszmék és babonák naponta ránk zúduló özönében.  

A szellemi zülléssel párhuzamosan a jóléti államokban is újra terjed a törzsi mentalitás. Növekszik az erős vezető, a Vezér iránti igény. Aki tudja. Aki megmondja.

Közben pedig, ahogy régen, most is mindenki úgy érzi: másokkal ellentétben, ő a józan ész alapján fogja fel a dolgokat. Én és te is, kedves olvasó.

Hogyan lehetséges akkor, hogy egy húsbavágóan fontos tényállítás igaz vagy hamis voltát illetően az emberiség fele téved? Csakis úgy, hogy az emberiségnek legalább fele elbukna ezen a két egyszerű kérdésből álló intelligenciateszten:

1. „Az önmagukat tartalmazó halmazok halmaza tartalmazza-e önmagát vagy sem?”

2. „Az önmagukat nem tartalmazó halmazok halmaza tartalmazza-e önmagát?”

Akik nem értik, hogy az első kérdésre miért ‘igen‘ a válasz, a másodikra pedig az ‘igen‘ és ‘nem‘ válasz is miért egyaránt önellentmondó, azok többségével bármit el lehet hitetni. Őket bármire rá lehet venni. Sajnos nem csak őket.

A két kérdést sikeresen megfontolók viszont jó eséllyel megvilágosodhatnak az igaz és hamis mibenlétéről, és a köztük lévő különbség lényegéről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.