Csökkent a részvétel az előző választásokhoz képest

Választóhelyiség Karmielben - Fotó: Izraelinfo

Csökkent a részvételi kedv Izrael két éven belül negyedik parlamenti választásán, az előző, tavaly márciusi választásokhoz képest 2,2 százalékponttal kevesebben mentek el szavazni – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet kedden.

Az első, délelőtt tízig mért részvételi adatok szerint az izraeliek 14,8 százaléka adta le szavazatát valamely pártra, és ez még 0,3 százalékponttal magasabb volt a legutóbbi, tavaly március 2-án eddig az időpontig mért adatnál.

Délre már megfordult a trend, ugyanis 25,4 százalék szavazott, ami 2,2 százalékponttal alacsonyabb volt az előző választáson mértnél. Különösen kevesen voksoltak a kórházak koronavírus-osztályain elhelyezett urnáknál, s kevesen keresték fel a koronavírus-fertőzöttek és a karanténra kötelezettek különleges szavazó helyeit. A tel-avivi Ben Gurion repülőtérre külföldről visszatérő izraeliek közül is mindössze negyvenen adták le voksukat.

A választási részvétel azért jelezheti előre a későbbi eredményeket, mert az elmúlt évek tapasztalatai szerint magasabb részvétel esetén a centrum és baloldali pártokra leadott szavazatok száma magasabb. Másik évtizedes megfigyelés, hogy a baloldaliak inkább reggel, míg a jobboldali pártokra, és főként a Likudra szavazók inkább este, urnazárás előtt jelennek meg a szavazófülkéknél.

A választási bizottság bejelentette, hogy a Ha Akarjátok (Im Tircú) nevű jobboldali szervezet álhírt terjeszt applikációjukról, amit a választások tisztaságát felügyelő ellenőreik használnak. A jobboldali szerveződés korábban azt állította, hogy az applikáció nem működik, és ezért valójában nem képesek megakadályozni a csalásokat.

“Ezen a választáson makacsul megkísérlik megkérdőjelezni a választások hitelességét. Ezek a lépések jól megtervezettek, és politikai forrásokból is erednek” – nyilatkozta Orli Adasz, a választási bizottság elnöke a Haarec című újság honlapjának.

Délelőtt Jeruzsálemben voksolt Benjamin és Sara Netanjahu. A miniszterelnök és felesége megköszönte a hozzájuk intézett jókívánságokat, ugyanis Sara Netanjahu csak néhány napja tért haza a kórházból, ahol vakbélműtéten esett át.

Reuven Rivlin államelnök is egy jeruzsálemi iskolában elhelyezett urnánál szavazott, ahol felszólította Izrael polgárait, hogy éljenek alkotmányos jogukkal, és járuljanak a szavazófülkékhez.

“Most is arra kérem Önöket, hogy menjenek el választani. Elnökként utoljára teszem ezt. Mindenekelőtt aggódó állampolgárnak érzem magam, aki nagyon aggódik. Nagy nehézségeink közepette is izraeli demokráciánk legfőbb szentélye a kneszet megválasztása” – mondta Rivlin.

“Igaz, hogy a két év alatt negyedik választás aláássa a lakosság bizalmát a demokratikus folyamatokban, de ennek megváltoztatása csakis az Önök kezében van, nincs más út” – tette hozzá az államfő.

Beni Ganz, a centrista Kék-Fehér párt elnöke is szavazásra buzdított a szavazóhelyiség kijáratánál, de ő elsősorban a Benjamin Netanjahu leváltását célzó “demokrata tábor” híveit próbálta mozgósítani.

“A választás a demokrácia ünnepe, de ma nem ünnepelünk, mert Izrael súlyos egészségügyi, gazdasági és társadalmi helyzetben van, és meg kellett volna kímélni ezektől a választásoktól” – mondta Ganz.

“Fontos, hogy mindenki menjen el szavazni, s a megfelelő cédulát válassza, a változás tömbjét és a Kék-Fehéret, különben még az ötödik választásig sem jutunk el, mert másmilyen rendszer következik” – utalt arra, hogy esetleges  patthelyzet esetén ötödször is az urnákhoz járulhatnak az izraeliek, Netanjahu győzelme esetén szerinte viszont felszámolhatják a demokratikus intézményeket.  

“Az egyenlőség és a partneri viszony mellett szavazunk, a békéért és a megszállás ellen, a demokráciáért és a társadalmi igazságosságért minden polgár számára” – hangsúlyozta a Haifán szavazó Ajman Ode, az arab pártok közös listájának vezetője a ynetnek.

“Ez az igazság pillanata Izrael számára, végső soron mindez csak két irányba vihet: a nagy Van Jövő (Jes Atid) párthoz, vagy  a sötétség, a rasszizmus és a homofóbia kormányához” – mondta a médiának Jair Lapid, az ellenzék legnagyobb, centrista pártjának, a Van jövőnek az elnöke Tel-Avivban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.