Nem lesz ötödik forduló

Egységkormány vagy jobboldali kormány alakul Bibi nélkül

Kezében az ország sorsa. Fotó: Wikimedia

Az ötödik választási fordulót szinte biztosan ki lehet zárni, mert a jobboldali pártoknak nem érdeke. Bibi hanyatló népszerűsége nem sok jóval kecsegteti a Likudot egy ötödik fordulóban. A vallásos cionista Bennet, aki választási ígérete ellenére most hajlandónak mutatkozik Lapiddal alakítani kormányt (pláne az arab pártok támogatásával), ugyanazért a szavazótáborért küzd, mint a hajlíthatatlan Szmotrics. A Likudból kilépett Szaár a likudnyikokért fut versenyt, de valójában Benneték is erre a szavazóbázisra vágynak leginkább. A szélsőjobboldali Ben Gvir pedig fél Bibitől, hogy beváltja a fenyegetést és megint kiszorítja őt a Kneszetből. Túl sok jobboldali párt van, és mindegyik számára túl nagy kockázat lenne egy ötödik forduló.

Közvetlen elnökválasztásos ötödik forduló sem lesz, mert azt nagy valószínűséggel Bibi nyerné, ezt pedig a képviselők többsége nem szeretné.

Két lehetőség marad tehát:

  1. Lapidnak sikerül valahogy kormányt alakítania Bennettel vagy nélküle. (Kevesen fogadnának rá.)
  2. A Kneszet 61 képviselője megválaszt valaki mást miniszterelnöknek. (Erre is kevesen tennének pénzt.)

A „B” verzióban jelenleg úgy tűnik, hogy a centrista Ganz az egyetlen pártvezér, akinek 61 szavazatot összegyűjtve esélye lehet egységkormányt alakítani. Ha viszont Netanjahu visszalépne és más Likudos próbálna kormányt alakítani (pl. Nir Barkat), könnyedén összeállna egy stabil, jobboldali kormány.

A Likudban egyre többen szeretnék, ha Netanjahu a júliusban megüresedő államelnöki székre pályázna inkább, a kormányfő azonban egyelőre hallani sem akar erről. Épp a tegnapi frakcióülésen (csütörtök) szögezte le: „Nyugodjatok meg, nem megyek sehova. Itt maradok, veletek együtt küzdök a győzelemig.”

Szerinted mi lesz? Szavazz!

  • Lapidnak sikerül valahogy kormányt alakítania Bennettel vagy nélküle (45%, 53 Votes)
  • Ötödik választási forduló (36%, 42 Votes)
  • Ganz alakít egységkormányt (14%, 16 Votes)
  • Jobboldali kormány Netanjahu nélkül (6%, 7 Votes)

Összes szavazó: 118

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.