Az orosz franciasaláta

Fotó: Shutterstock

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer francia séf, bizonyos Lucien Olivier, aki egy szép napon úgy döntött, hogy Moszkvában próbál szerencsét. Arrafelé igencsak kedvelt volt a francia konyha az 1800-as évek végén. Az üzlet is remekül ment, Lucien étterme, a Hermitage, hatalmas népszerűségnek örvendett. Folyamatosan kísérletezett újabb és újabb ételekkel, ezek közül is kiemelkedett egy saláta. Nem is akármilyen!

Az alapja hajszálvékonyságúra szeletet sült nyúl, főtt marhanyelv és sült jércemell volt sűrű, aranyszínű húslevesből készített zselében, amit finomra vágott savanyú uborkával, egy negyedekbe vágott tojással, és kis héjában főtt krumplival, párolt bébirépákkal, zsenge zöldborsóval körítve egy kis, titkos fűszerezésű provance-i majonézzel megöntözve, és a tetején friss rákkal díszítve tálalt hősünk. Igazi dekadens hedonizmus. Rajongtak az emberek a salátáért!

Aztán jött a háború, az orosz felső és középosztályt elsodorta a Nagy Szocilaista Forradalom, és vele Oilvier éttermét is. A saláta iránti nosztalgia megmaradt. Persze az éhezés sújtotta országban nemhogy nyulat, rákot, marhanyelvet, jércemellett, de krumplit is nehezen lehetett szerezni. Így aztán az egykor pazarlóan fényűző ételből kikoptak ezek az igencsak drága alapanyagok, de a szocialista ipar a jólét csimborasszójaként elkezdett gyártani Oliviert. Ma orosz hússaláta néven ismert, gyakorta olcsó parizer, vagy a levesben főtt csirkehús, maradék leveszöldség, savanyú uborka és majonéz elegye alkotja.

Olcsóbb kivitelezésű kistestvére a magyar háztartásokba is belopódzott – franciasaláta néven. Főtt krumpli, főtt répa és borsó, alma, finomra vágott savanyú uborka majonézes szószban. Messze ringó gyerekkorom egyik nagy kedvence. Ide, Izraelbe krumplisaláta néven, orosz közvetítéssel érkezett, hús és alma nélkül, tojással. Persze, mint minden ételnél, itt is a legfontosabb, hogy minőségi alapanyagokból készüljön az étel. Akkor még ez a proletárok számára is elérhető változat is lehet egy igazán jó étel. Íme egy izraeli verzió:

Hozzávalók:

  • 2 sárgarépa kockára vágva
  • 1 nagyon krumpli héjában főzve
  • 150 g zöldborsó
  • 1 alma
  • 3-4 kisebb csemgeubroka
  • 2 keménytojás
  • 4 evőkanál görög joghurt
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 mokkáskanál mustár
  • vaj
  • bors

A kockára vágott répát és a zöldborsót kis vajon megpárolom. Az almát, a krumplit, az uborkát és a keménytojást kis kockákra vágom, és egy mélyebb tálba teszem. A kész répát és borsót kihűlés után hozzáadom. A majonézt a joghurttal, az ecettel és a mustárral összekeverem és a zöldségekre öntöm, sózom, borsozom és elkeverem. Tálalás előtt hűtőben legalább egy órát állni hagyom, hogy összeérjen.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.