Vonattal a reptérre

izraeli vasut vonat
Fotó: Rostislav Glinsky / Shutterstock

Több mint egy év után újból megnyílt a Ben Gurion repülőtér vasútállomása, de csak oltási vagy gyógyulási igazolvánnyal (Zöldkártyával) rendelkező utasok számára.

Az állomás még 2020 márciusában zárt be azért, hogy a külföldről hazatérő és esetleg fertőzött utasok ne veszélyeztessék az Izraeli Vasúttársaság alkalmazottait, valamint a Jeruzsálem–Tel-Aviv és a Modiin–Naharija vonalon közlekedő vonatok utasait.

Ezért a nyitás ellenére is csak azok az utasok szállhatnak fel a Ben Gurion repülőtéren áthaladó szerelvényre, akiket beoltottak, vagy felépültek a Covid19-ből. Azoknak a külföldről hazatérő utasoknak, akik nincsenek beoltva, egyébként is karanténba kell vonulniuk, így őket ez a rendelkedés nem is érinti. Az izraeli vasúti hálózat 69 állomása közül egyedül ezen az állomáson lesz ez a jellegű szigorítás.

A repülőtéren áthaladó utasok száma folyamatosan növekszik a Legfelsőbb Bíróság múlt havi döntése óta, ami kimondta, hogy az érkező utasok számát korlátozó kvótákat előíró korábbi rendelet sérti az alapvető emberi jogokat. 

Ma várhatóan 10 300 utas lesz a Ben Gurion reptér forgalma, ebből 6100 az induló és 4200 az érkező.

A repülőtéren dolgozók – több százan – pár napon belül újra felveszik a munkát. Számukra is fontos a vasútállomás megnyitása, hogy el tudjanak jutni a munkahelyükre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.