A Magyarországra utazást Izraelből egyelőre csak a kalandok és különleges izgalmak kedvelőinek ajánlom. Engem anyukám újabb kórházi kezelése késztetett szó szerint leküzdeni a határokat.

2021. április 23-tól az Egészségügyi Minisztérium új rendelkezése szerint oltottaknak és igazoltan gyógyult korona fertőzésen átesetteknek, kilépéshez nem kell PCR tesztet készíttetniük.
“Minden Izraelből induló utasnak, aki több mint 72 órán át tartózkodott megelőzőleg Izraelben, felszállás előtt köteles bemutatni a légitársaság képviselőjének negatív PCR tesztjét. Ez a rendelkezés nem vonatkozik azokra, akik oltási igazolvánnyal vagy gyógyulásukról izraeli igazolással rendelkeznek.
A rendelkezések héberül és angol nyelven itt olvashatóak.

A következő bekezdés természetesen csak azokra vonatkozik akik sem nem oltottak, sem nem estek még át korona fertőzésen.

A jegyvásárlás után egy PCR-tesztet kellett beszerezni. Erre a Machon Hatechni Haisraelivel kooperáló haifai Rambam kórház online is megtalálható lapját ajánlják, de volt olyan, aki azt állította, hogy az egészségbiztosító pénztár (kupát holim) ingyenes tesztjét is elfogadnák. Aki a fenti honlapon jelentkezik be korona-tesztre, mely angol nyelven is kitölthető, annak két lehetősége nyílik: vagy a reptér Tamar kapujában felállított autós tesztelőponton az utazást megelőző 72 órában, 45 sékelért teszteltetheti magát, mely eredményét email-ben 12 órán belül megküldik, vagy a reptéren az utazást megelőzően, de ekkor legalább 4 órával az indulás előtt kell a tesztet megcsináltatni. Ebben az esetben a teszt 135 sékelbe kerül, és 4 órán belül elkészítik. Az autós teszthez érdemes a Tamar kaput (דרייב אין שער תמר נתב”ג) beírni a GPS-be.A tesztelésnél útlevelet és oltási igazolványt is kértek. 

A reptérre érkezés előtt kötelező kitölteni a minisztérium honlapján megtalálható egészségügyi nyilatkozatot héber vagy angol nyelven, mely tisztázza státuszunkat és jogosulttá tesz a reptérre való belépésre.

Mindezek után elég a megszokott három órával az indulás előtt megérkezni a repülőtérre. Fontos megtudakolni, hogy honnét indul a járat, mert például a WizzAir a beszállókártyán továbbra is az 1-es terminált jelöli meg, ami ezelőtt egy hete még zárva volt, és át kellett autóznunk a 3-as, nagy reptérre.

Minden reptérre érkezőnek, függetlenül attól, hogy felad-e csomagot vagy sem, előbb a check-in pulthoz kell fáradni a PCR-teszt és az egyéb dokumentumok bemutatására. Utazásaim hosszú sorában először történt, hogy a Ben Gurionon a magyar útlevelemet is elkérték.

A repülőút további részében az egyetlen különbség a maszk viselése volt. A WizzAir gépen most is volt lehetőség a stewardessektől a végigguruló büfékocsiból uzsonnázni. Az utasok közt kötelezően kihagyott egy-egy ülés igazán kényelmesebbé tette az utat, sőt én le is tudtam feküdni.

Leszállás után az utasokat egy hosszú folyosó végén a határrendészet egyenruhásai fogadják. Itt már mindenki különféle iratokkal kezében várta azt, hogy merre irányítják. Volt olyan, aki tranzitba, átutazóban Szlovákiába vonattal folytatta útját, mások magyarországi tanulmányaikat igazoló iratokkal érkeztek, és olyanok is akadtak, akik céges meghívólevéllel jöttek – ők nem kötelezettek a karanténra. A karanténra ítéltek két PCR-teszttel – melynek darabja a Nemzetközi Oltóközpontban 15000 forint – legkésőbb 10 nappal a megérkezésük után szabadulhatnak a karanténból.

Akinek céges meghívólevele van (a formanyomtatvány innen letölthető), és az első ponton bemutatva elfogadhatónak ítélték, azt egy oldalsó ablakhoz terelik, majd egy “Rendőrség” feliratú, kitűzős, komoly arcú tisztviselő tanulmányozza, majd le is fotózza a mobiljával.

Mint kiderült, vallási,  egyházi rendezvényen történő részvétel céljából Magyarországra érkezők szintén felmentést kaphatnak a karantén kötelezettség alól.

Ezek után jöhet a csomagfelvétel, majd az egyébként üres folyosón ácsingózó vámosok közti flegma arccal való ellépkedés, mintha nem is lenne két ajándék arak a bőröndömben a behozható egy üveg helyett. 

A visszautazás előtt viszont a beszállókártyán túl még további két iratot is be kellett szereznem. Interneten bejelentkeztem a már fentebb jelzett Nemzeközi Oltóközpontba, mely Budapesten három helyen is működik. Lehetséges, hogy itt is léteznek más, alternatív lehetőségek. Az online felületen mindenki kényelmesen kiválaszthatja az utazását megelőző legalább 72 órában, hol és mikor kívánja a vizsgálatot megejteni. Én a Bach csomópont mellett egy szálloda parkolójába kihelyezett tesztelőkocsiban végeztettem el a vizsgálatot. Minden rendkívül gördülékeny módon zajlott, és az eredményt még aznap este megkaptam e-mailben.

Az izraeli hatóságok kérik, hogy ezen a lapon, legalább két nappal az utazás előtt, de nem kevesebb mint 24 órával a beszállást megelőzően töltsék ki az űrlapot. A rendszer nem engedi csak az utolsó két napban kitölteni a kérdőívet, miután az utazás időpontját csak a következő két napra engedi, mint opciót bejelölni. Az űrlap megtalálható angolul, arabul, oroszul is, és ha a járatszám, az izraeli útlevél- és személyi igazolványszámunk is megvan, akkor nem jelenthet gondot. Gondolom, azoknak, akik nem izraeli állampolgárok, az első erre utaló kérdés után más úti okmányokat kérnek. 

A visszautazás előtti napokban a légitársaság pontos leírást küld a szükséges iratok beszerzéséről, de jobb nem megvárni ezt az e-mailt, és kényelmesen, izgalmak nélkül elintézni a fentieket. A beszállókártyámat már az utazás előtt, még Izraelben kinyomtattam, de végül az összes dokumentumot elégséges volt a mobilomon tárolt, számomra legegyszerűbb fénykép fájlban (JPEG) bemutatnom.

Budapesten is előbb a check-in pulthoz kellett járulni. Itt igen elhúzódott az idő, mert többeknek nem volt meg minden iratuk. Kiderült, hogy aki 72 órán belül hagyja el az országot, annak nem kell új PCR-teszt. Sajnos az előttem várakozó, már tisztes korú, igencsak konszolidáltan öltözött utas azt hitte, a reptéren reggel hatkor is elvégezhető a teszt, és így félreállították más, már ott várakozó, hoppon maradt utasokkal.

Az összes priority és egyéb elsőbbséget biztosító, megvásárolt kiváltságnak semmi értelme nem volt, mert alig volt utas, és így a biztonsági vizsgálatnál is maximum magamat előzhettem volna meg. 

A check-in pultnál elhúzódó utaskezelés miatt már majdnem futva érkeztem a megadott kapuhoz. A maszkban, csomagokkal történő futás a rendkívül hosszú folyosón jócskán megizzasztott. Odaérve csodálkozva konstatáltam, hogy a beszállást két állig felfegyverzett rendőr is felügyelte, és kérdésemre, hogy miért van szükség erre az aggodalmat keltő különleges védelemre, azt a feleletet kaptam, hogy ez teljesen megszokott, nem kell aggódnom. 

Nem értem, mi oka volt ennek a készültségnek, de a rendőrök egészen a kivezető cső végéig kísértek, ahol nem a repülő ajtaja, hanem egy levezető vaslépcső várt, majd távolabb a gép, szintén vasból tákolt, kopott lépcsőkkel eléillesztve.

A gépen rengeteg vallásossal utaztunk együtt, akik jobb esetben orruk alá tolt maszkkal, vagy anélkül rohangáltak föl-le, a kiszolgáló személyzet teljes közönyétől felbátorodva. Rossz példájuk más utasokra is átragadt. 

A Ben Gurion repülőtéren a beléptetés, útlevélkezelés a bevezető folyosó végén, a nagy központi kupola körül futó körfolyosó előtt felállított automata beléptetőknél folyt. A bőröndök már ott várták a szalagon a tulajdonosaikat. Amikor elhagytam a két unott vámost is, a nagy váróterembe lépve hívtam a férjemet, hogy nincs itt semmilyen tesztelés – de nagyot tévedtem. A terem nem tatarozás miatt volt elpalánkolva, hanem mintegy folyosót képezve, az épület oldalához állított hatalmas sátorhoz vezetett. A kilépéskor használt Check2fly égisze alatt kialakított ablakok hosszú soránál pillanatokat vett csupán igénybe a bejelentkezés az applikációba, ahol minden szükséges adatom megvolt, és már ott is ültem a COVID-tesztet végző előtt. Az országba visszaérkezéskor a teszt ingyenes.

Pár szót beszéltem a tesztet végzőkkel, így megtudtam, más gépeken is gyakori a panasz, hogy az utasoktól nem követelik meg a maszkok folyamatos viseletét. A repülésnek nem feltétele a beoltottság sem, így nem csoda, ha egy út alkalmával több tesztet is kérnek. A korábban fölösnek hitt teszt miatti háborgásom a visszaúton tapasztaltak után megszűnt, és most már örülök, hogy biztos ami biztos, együtt a sok fegyelmezetlennel, engem is újrateszteltek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.