Súlyos rakétatámadás Izrael központjára – Percről percre

Folytatás >>

22:40 – Zavargások Lod és Ramla városokban: arab lakosok tucatnyi autót felgyújtottak, rendőrökre lőttek. Nincsenek halálos áldozatok.

22:33 – Palesztinok: a hadművelet kezdete óta 30 ember halt meg, közülük 10 gyerek és egy nő.

22:59 – A Tel-Aviv melletti Wolfson kórházban 32 sebesültet ápolnak, 3 állapota válságos.

22:56 – Argaman, a Sabak (belbiztonság) vezetője: Elfogadhatatlan ez a helyzet, ez nem a beszédek ideje.

22:46 – Netanjahu: A Hamász és az Iszlám Dzsihád nagyon meg fog fizetni, a hadjárat sokáig el fog húzódni.

22:29 – A tel-avivi oktatási rendszer holnap minden korosztály számára zárva lesz. Nem lesz távoktatás sem, hogy az oktatási személyzet családtagjaival lehessen.

22:02 – Légiriadó a Gázai övezet környéki településeken és riasztás Askelonban is.

21:58 – Netanjahu és Ganz a következő órában nyilatkozik. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter mintegy 15 percen belül nyilatkozatot tesz a médiának az Izraelt ért súlyos rakétatámadás után.

21:50 – A Repülőtéri Hatóság szóvivője elmondta, hogy “a Gus Dan a Saron és a központot ért intenzív rakétatámadás során a felszállásokat leállították, hogy lehetővé tegyék az ország egének védelmét”.

21:47 – A politikai-biztonsági kabinet miniszterei a Gus Dan és a Saron elleni rakétatámadások után azt mondták a Ynetnek, hogy “a kialakult helyzetben a harcoknak nem szabad véget érniük. A Hamasz nem látta a képességeink töredékét. Időbe telik az elrettentés elérése. Ez több időbe fog telni, újabb magasépületek fognak romba dőlni Gázában.”

21:37 – A rendőrség tájékoztatása szerint egy holoni buszt ért rakétatalálat következtében két kritikus állapotú és két közepesen sérült embert evakuáltak az egészségügyi dolgozók.

21:35 – Riasztások a Gázai övezet környékén

21:34 – Egy halott Rishon Lezionban egy közvetlen találat során

21:33 – Riasztások Asdod területén

21:32 – Közvetlen találat Givataimben, 4 könnyebben sérült

21:30 – Az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának egyik vezető tagja: “Az ellenállási taktikánk összezavarta a Vaskupolát és bebizonyította kudarcát. Ha az ellenség továbbra is lakó- és polgári épületeket vesz célba, Tel-Aviv az ellenállás tüzében marad.”

21:28 – Palesztin források Gázában: Izrael ultimátumot adott ki, hogy több sokemeletes házat evakuáljanak Gázában, mielőtt támadná és megsemmisítené őket.

21:26 – A mentőszolgálat közölte, hogy egy eszméletlen nőt kezelnek Rishon Lezionban, az egyik lakos pedig sokkos állapotba került a helyszínen.

21:24 – Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy izraeli és palesztin tisztviselőkkel is beszélt a Gázai övezetből Izrael területére lőtt rakétatűzről.

21:23 – Két rakétatalálat érte a Sharont, egy mezőgazdasági raktárban tűz ütött ki.

21:22 – Riasztások Lodban és környékén.

21:17 – Tovább folytatódik a rakétatűz az ország központjára.

21:15 – Szderotban közvetlen találat ért egy házat. Egyelőre nem világos, hogy vannak-e áldozatok.

21:14 – Hamasz: 130 rakétát lőttünk ki Tel-Avivra és Gus Dan-ra, az ország központjára.

21:13 – A rendőrség közölte, hogy Rishon Lezionban rakéta csapódott be, a mentők a helyszínre tartanak.

21:10 – 3 közepesen súlyos sebesült, köztük egy körülbelül 50 éves férfi, egy körülbelül 30 éves nő és egy körülbelül 5 éves lány Holonban.

21:09 – Újabb rakétahullám az ország központjára.

21:03 – Riasztás Raananán, sok robbanás Tel-Avivban és környékén.

21:02 – Súlyos rakétatámadások Askelonra és Asdodra.

21:01 – Ismét: riasztások Rishon Lezionban Or Jehudán, Ramat Ganban és Herzliyán.

20:58 – Ismét riadó Tel-Avivban és az egész központi területen: egy rakéta közvetlenül elérte Holont.

20:52 A Polgárvédelmi Parancsnokság utasította az ország központjában lévő lakosokat, hogy tartózkodjanak a védett területek közelében, és figyelmeztetés esetén menjenek védett területre, és maradjanak ott 10 percig.

20:51 – Súlyos rakétatámadások az ország központjára. Légiriadók szólnak az egész Gus Dan és a Saron körzetekben, a Vaskupola működésben.

20:36 – Fokozódik a Tel-Aviv elleni rakétatámadás veszélye. A Hamasz katonai szárnya határozottan fenyegetett a Tel-Avivra lövéssel, az Iszlám Dzsihád pedig még egyértelműbb volt, és 21 órakor támadást ígért.

19:55 – A Hamasz fenyegetése ellenére úgy tűnik, hogy Izrael nem hatódott meg. A légierő repülőgépe bombát küldött egy gázai toronyház tetejére figyelmeztető jelzésként, mielőtt támadta volna, majd később rakétacsapást mért az épületre.

19:40 – Összecsapások Ramlában is. Szélsőjobboldali tüntetők botokkal és kövekkel próbálták összetörni az arab lakosok autóablakait. A feleket elválasztó rendőrök kábító gránátokat lőttek.

19:35 – Frissítés a kilőtt rakéták számáról: Az IDF szerint az eszkaláció kezdetétől eddig a pillanatig körülbelül 480 rakétakilövést azonosítottak a Gázai övezetből Izrael területére, valamint körülbelül 150 sikertelen indítást, amelyek a Gázai övezetben csapódtak be. A Vaskupola mintegy 200 rakétát fogott el.

19:04 – A szaúdi Al-Arabiya hálózat szerint egyiptomi küldöttség vette fel a kapcsolatot Gázával a nyugalom előmozdítása érdekében. Egyiptom arra kérte Izraelt, hogy feltétel nélkül állítsa le a gázai támadásokat. Izrael a jelentés szerint egyúttal felkérte Egyiptomot, hogy tegyen lépéseket a Gázából indított rakétakilövések leállítása érdekében. Az egyiptomiak felvették a kapcsolatot a palesztin szervezetekkel az ügyben.

18:46, 18:55, 19:12 – Riasztások vég nélkül, nem szűnnek a rakétatámadások.

18:45 – Újabb támadást sikerült meghiúsítani a Tapuach csomópontnál. Ma másodszor hiúsítottak meg egy terrortámadást Samáriában: két terrorista autóval érkezett az átkelőhelyhez, kinyitották az ablakot és fegyvert rántottak a katonákra. A Givati ​​járőr harcosai gyorsan tüzet nyitottak – egy terroristát megöltek, a másikat pedig súlyosan megsebesítették. A katonák között nincsenek sérültek. A csomópontot lezárták a forgalom elől.

18:39 – “Órákig tartó hadművelet” – Az IDF légiereje 80 vadászgéppel, köztük az F-35-ösökkel és a különféle típusú pilóta nélküli repülőgépekkel támadni kezdte a Gázai övezetben lévő rakétakilövő állásokat. Az IDF szerint az átfogó művelet órákig tarthat.

17:42, 17:47, 17:57, 18:00, 18:16 – További riasztások és rakétatámadások a Gázai övezet közelében lévő településekre.

18:00 – Ezrek vesznek részt a tegnap lelőtt arab fiatal temetési menetén Lodban, összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrség között.

17:36 – A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az eszkaláció kezdete óta 28 ember lett az izraeli támadások áldozata a Gázai övezetben – köztük tíz gyerek és egy nő. A palesztinok arról is beszámoltak, hogy az elmúlt nap folyamán 152-en sérültek meg.

17:25 – Ismét légiriadó volt a Gázai övezethez közeli településeken.

17:02 – Tűz ütött ki az erőmű és a trans-izraeli gázvezeték létesítménye közelében Askelonban egy rakéta nyílt területen történő lezuhanását követően. Később további rakétákat lőttek a városra.

16:49 – Riasztások Askelonban és a környék néhány telepőlésén.

16:46 – Az izraeli hadsereg támadás előtt figyelmezteti a gázai lakosokat. A légierő támadásaival egyidejűleg az arab nyelven megfogalmazott figyelmeztetés így hangzik: “Jelenleg az IDF széles és szokatlan támadási hullámot indított a Gázai övezetben. Az Ön biztonsága érdekében tartózkodjon távol a Hamasz fegyvereket tartalmazó helyeitől.”

16:31 – Folytatódik a gázai lövöldözés, ismét riasztás volt Askelonban és egy sor további településen a Gázai övezet környékén.

16:30 – Az izraeli biztonsági feszültségekkel összefüggésben Recep Tayyip Erdogan hivatala közölte, hogy az elnök beszélt Jordánia, Katar és Kuvait vezetőivel, hogy megpróbáljon “véget vetni az izraeli agressziónak”. Erdogan beszélt Mahmud Abbasszal, a Palesztin Hatóság elnökével és Ismail Hanije Hamasz-vezetővel is.

16:14 – Netanjahu a Déli Parancsnokságon tartott helyzetértékelésen: “növelni kell a támadások mértékét, háborúban vagyunk.”

15:53 – Az IDF szóvivője újabb támadási hullámot jelentett be, amelyben a Hamász és az iszlám dzsihád katonai állásaira mértek csapást.

15:47 – Beni Ganz védelmi miniszter Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel együtt helyzetértékelést tartott a Déli Parancsnokságon. Az ülésen részt vett Aviv Kochavi vezérkari főnök, Eliezer Toledano főparancsnok és az IDF más magas rangú tisztviselői is. Ezt megelőzően Ganz találkozott a Gázai övezet önkormányzatainak vezetőivel. Ganz a megbeszélésen kijelentette, hogy “az izraeli állampolgárok elleni lövöldözés minden napjával – évekkel vetjük vissza a terrorista szervezeteket. Nem állunk meg, amíg a béke vissza nem tér”.

15:43 – A lodi fiatal arab temetésén zavargásoktól tartva Kobi Shabtai országos rendőrparancsnok helyzetfelmérést végez
Ramlában, ahol fokozni kívánják a rendőri jelenlétet.

15:41 – Az Iszlám Dzsihád katonai szárnya közölte, hogy a szervezet magas rangú vezetőinek – köztük a rakétaegység irányítójának – Izrael általi likvidálására “kemény lesz a válasz”.

15:22 – Újabb halott Askelonban a rakétatűz következtében.

15:05 – Az IDF és a Sabak likvidálta az Iszlám Dzsihád rakétacsoportjának vezetőjét és más aktivistákat, akiket egy rejtett lakásban ért az izraeli rakéta.

14:56 – Egy Askelonba csapódó rakéta megölt egy nőt, két súlyosan megsebesült. Egy nő életét vesztette Askelonban a Gázai övezetből kilőtt rakéta becsapódásától. Ezenkívül a városban két másik ember életveszélyesen, és egy 80 éves nő súlyosan megsérült.

14:54 – A rendőrség közölte, hogy Askelonban további két Gázai övezetből kilőtt rakétatalálatot azonosítottak. A város Barzilai kórházában eddig 52 sebesültet kezeltek.

14:48 – A lövöldözés következtében: Több tízmillió sékel kár keletkezett a lakásokban, az autókban és a köztulajdonban, amelyeket a Gázai övezetből kilőtt rakétatűz rongált meg. 12:00-ig már 150 jelentést tettek különféle mértékű vagyoni károkról.

14:33 – Folytatódik a gázai rakétatűz: a súlyos rakétatámadást követően Askelon lakóinak további értesítésig védett helyen kell maradniuk.

14:15 – Hamasz: “Öt perc alatt 137 rakétát lőttünk ki.” A Gázai övezetből Askelon és Asdod felé induló rakétatámadások után a Hamasz katonai szárnya bejelentette, hogy öt perc alatt 137 rakétát lőttek ki. “Ez volt a legnagyobb ilyen típusú rakétatámadás, és még sok van a tarsolyunkban” – közölte a terrorszervezet.

14:05 – Az Askelon és Asdod felé kilőtt rakétazáporban négyen üvegszilánkoktól sérültek meg, 17-en pedig sokkos állapotba kerültek

14:04 – Késes merényletkísérlet történt Samáriában. A hadsereg közlése szerint semlegesítették a terroristát.

13:52 – A rakétatámadás folytatódik: 8 közvetlen találat történt Asdodban és Askelonban, egy iskola is megrongálódott. A rendőrség közölte, hogy eddig két becsapódást azonosítottak Asdodban, és hatot Askelonban.

13:31 – Folytatódnak a légitámadások: riasztások Askelonban, Asdodban és a Gázai övezet környéki településeken.

13:30 – IDF: Az elmúlt nap során mintegy 15 osztag aktivistát ütöttük el rakéta- és páncéltörő rakétákból
Az IDF közölte, hogy az elmúlt nap folyamán mintegy 15 rakéta- és páncéltörő indító osztagot likvidáltak és számos terrorista célpontot – a Hamasz infrastruktúráját és földalatti célpontokat – semmisítettek meg.

13:23 – Percek alatt legalább 40 rakétát lőttek Asdodra és Askelonra, az egyik közvetlenül egy épületet talált telibe Asdódban.

13:15 – Az eszkalációban először: riadó volt Asdódban is.

12:48 – Az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy Izrael egy légicsapás során likvidálta a katonai szárny két magas rangú tagját.

12:34 – A Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy egy izraeli támadás következtében többen meghaltak és eltűntek. A célzott helyszínen tartózkodtak a szervezet katonai aktivistái. Nem tudni, hol történt a támadás.

11:55 – Ganz felhatalmazta a hadsereget mintegy 5000 tartalékos behívására.

11:47 – Az IDF a levegőből támadott egy lakást egy magasépületben Gáza város nyugati részén, egyelőre nem tudni, hogy voltak-e áldozatok a támadás következtében.

11:41 – Az IDF különleges eszközöket állított fel a Hamasz támadó drónjai és pilóta nélküli repülő alkalmatosságainak behatolása ellen, attól tartva, hogy az eszkaláció során használni fogják őket.

11:04 – Riasztás aktiválódott Askelon területén, és Karmia, Zikim, Jad Mordechai, Netiv HaAszara, valamint Askelon déli ipari területén.

11:00 – Az ország északi részén 67 embert tartóztattak le rendzavarásért, petárdák gyújtásáért, gumiabroncsok égetéséért és a rendőrök kövekkel való dobálásáért. “A demonstrálás joga minden izraeli állampolgárt megillet, mindaddig, amíg a rendőrség jóváhagyásával történik, és nem erőszakosan gyakorolják” – mondta Einat Kalish Rotem, Haifa polgármestere. “A német kolóniában a tegnapi és keddi tüntetések törvénytelenek és erőszakosak váltak.” Klish Rotem hozzátette: “A tüntetők, akik többnyire Haifán kívülről érkeznek, azzal fenyegetnek, hogy tönkreteszik a városban való békés együttélést, és emellett károsítják a helyi vállalkozásokat, amelyek az egy év koronavírus után most kezdenek gazdaságilag helyreállni.”

10:59 – Több tűz ütött ki Zikit közelében gyújtóléggömbök miatt.

10:52 – A rakétatűz következtében: 31 sebesült érkezett az askeloni kórházba. 31 ember érkezett a Barzilai kórházba, miután a város felé indított rakétatűzben megsebesültek. 21 közülük könnyű sérülést szenvedett, egy közepes, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Ezen felül nyolcan sokkos állapot miatt kezeltek.

10:47 – Liberman: „Netanjahu jó a Hamasznak. Ő felelős az elrettentés elvesztéséért. Csak ebben a hónapban “70 millió dollárt utalt át a Hamász számára. Megadta magát a terrorizmusnak, itt a szuverenitás elvesztéséről van szó”.

10:36 – Légiriadók voltak Askelonban és a Gázai övezetben.

10:12 – Az IDF likvidált egy páncéltörő rakéta kilövésére készülő terrorsejtet a Gázai övezetben.

10:07 – 40 tűz keletkezett Júdeában és Szamáriában az éjszaka folyamán Molotov-koktélok dobása és gumiabroncsok égetése következtében.

09:21 – Kődobálás, gyújtogatások és lincselési kísérletek: A tiltakozás keretében országszerte arabok vonultak az utcákra. Lodban felgyújtottak egy katonai előkészítő iskolát. A Wadi Arában a rendbontók megpróbálták elgázolni a rendőröket. Északon és délen beduinok is csatlakoztak az erőszakos tiltakozásokhoz.

08:21 – A lodi zavargásokban agyonlőttek egy arabot, ma reggel letartóztattak egy 34 éves zsidót, akit azzal gyanúsítanak, hogy részese volt a támadásnak.

08:07 – 24 ember vesztette életét az IDF támadásaiban a Gázai övezetben azóta, hogy az eszkaláció tegnap este elkezdődött.

Folytatás >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.