Intenzív rakétatámadás az ország központjára; Belehalt sérüléseibe az 5 éves gyerek – Percről percre

Folytatás >>

23:40 – Az IDF a szamáriai regionális dandár területén lévő katonai állomáson történt lövöldözésről számolt be. A helyszínen ketten megsebesültek. A lövöldözőt letartóztatták.

23:35 – Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel beszélt az izraeli és a gázai helyzetről. “Nemrégiben beszélgettem Bibi Netanjahuval. Várom és remélem, hogy a helyzet hamarosan véget ér. “Izraelnek joga van megvédeni magát, amikor több ezer rakéta repül rá” – mondta Biden egy sajtótájékoztatón. Teljes cikk >>

23:25 – Az 5 éves fiú, akit halálosan megsebesített egy rakéta Szderotban, belehalt sérüléseibe.

Ido Abigail

22:41 – A sebesültek ma esti összefoglalása: Barzilaiban 35, Aszaf Harofe-ban 14, Rambamban pedig 4 sebesültet kezeltek:
Ma este 35 sebesült érkezett a Barzilai Kórházba, közülük egy család 8 tagja, ketten válságos állapotban van. Az askeloni kórházba érkezett sebesültek 18 sebesülését az Askelonra lőtt rakéták okozták, 14-en a Szderotban történt becsapódás helyszínéről érkeztek, egy Netivotban sérült meg, egy másik pedig Kirjat Malachiból való. Ma este összesen 7 gyermeket és 14 sokkos áldozatát látták el a Barzilai Kórházban.
14 sebesült érkezett az Aszaf Harofe Kórházba (Shamir Medical Center), mind Lodból. Az egyik közepesen, a másik 13 könnyebben sérült meg. Az egyik lövéstől sebesült meg, a többi szúrt sebtől szenved vagy kőtalálat érte.
A haifai Rambam kórházban négy könnyű sérültet kezeltek ma este: egy 19 éves férfit, akit üldözöttek elől menekülés közben megsérültek, egy fiatal nőt szorongásos rohamot kapott, és egy fiatal házaspárt, akit üvegszilánkok karcoltak meg mikor az autójuk ablakait összetörték.

22:30 – Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan. A televízió szakértői szerint a kormány elvesztette az uralmat az utca fölött, anarchikus helyzet alakult ki, amelyben a hatóságok tehetetlenek, és több helyütt nincsenek jelen a rendfenntartók. Teljes cikk >>

22:26 – A Likud parlamenti frakciójának vezetője, Miki Zohar ma este nyilatkozatot adott ki, amelyben az indulatok megnyugtatását kérte. “Testvéreim, kívülről és belülről támadnak ránk – az izraeli arabok egy része továbbra is vadul tombol, de nem szabad saját kezünkbe venni a törvényt, és anarchiává fajulni” – áll a közleményben. “Önvédelem – igen. Civilek elleni támadás és erőszak – semmiképpen sem.”

22:19 – Az izraeli biztonsági kabinet 18 órakor kezdődő ülése véget ért. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a miniszterek egyöntetűen megállapodtak abban, hogy Izrael nem fogadja el a tűzszünetet, és utasítást adtak a katonai akció folytatására.

22:05 – A katonai szóvivő szerint az eszkaláció kezdete óta 1030 rakétát lőttek Izraelre a Gázai övezetből.

22:01 – Feloldották azt az utasítást, hogy Askelon lakói tartózkodjanak védett területen.

21:58 – Az elmúlt órákban a Hamasz üzeneteket küldött Egyiptomon keresztül arról a szándékáról, hogy tűzszünetet kössön Izraellel. A Hamasz üzenetei ellenére úgy tűnik, hogy Izrael azt tervezi, hogy még néhány napig folytatja a katonai akciót. Az egyiptomi hírszerzéshez tartozó közvetítő folyamatos kapcsolatban áll mindkét féllel, és amennyire ismert, konkrét javaslat még nem született.

21:48 – A mai nap foltamán 06:00 és 20:00 óra között a Gázai övezetből mintegy 180 rakétaindítást azonosítottak Izrael felé. Az IDF szóvivője szerint mintegy 40 rakéta landolt a Gázai övezetben, és több tucat rakétát elfogott a Vaskupola.

21:37 – Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma este bejelentette, hogy olyan jogi szabályozást támogat, amelyek lehetővé teszik az IDF katonáinak használatát a rendőri segítségnyújtáshoz szélsőséges helyzetekben. Netanjahu szerint az erre a célra kijelölt katonák speciális képzésben részesülnek majd.

21:15 – Az elmúlt órában huszonhat sebesült érkezett a Barzilai Kórházba, közülük öt gyermek. Prof. Yaniv Scherer, a Barzilai igazgatója szerint 18 sebesülését az Askelonra lőtt rakéták okozták, és mindannyian enyhe vagy közepesen súlyos sérülésektől szenvednek, míg 8 másik Szderotból való, köztük 5 gyermek, különböző mértékű sérüléssel. A kórház igazgatója szerint néhányukat a műtőbe vittek. Ugyanakkor a mai lodi zavargásokból két könnyebben sebesült érkezett ma este az Aszaf Harofe Kórházba (Shamir Medical Center).

21:09 – A Polgárvédelmi Parancsnokság arra szólította fel Askelon lakosait, hogy tövábbi értesítésig maradjanak védett területen.

20:57 – Intenzív rakétatűz a Gázai övezetből Askelonra, Asdodra és az övezethez közeli településekre.

19:54 – Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamai az amerikai ellenzés miatt ismét nem tudtak megállapodásra jutni a jelenlegi izraeli-palesztin konfliktusról szóló közös nyilatkozat megfogalmazásában. A 15 tagország közül 14 támogatta a javasolt megfogalmazást, de az Egyesült Államok azon a véleményen volt, hogy ez nem járulna hozzá a helyzet enyhítéséhez.

19:53 – Két rakéta landolt Netivotban, anélkül, hogy károkat okozott volna. Az egyik rakéta nyílt területen landolt, míg a másik a város egyik utcáján.

19:35 – A Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy ma este 130 rakétát lőttek ki Izrael középső részére, válaszul a szervezet vezető tagjainak mai likvidálására. Teljes cikk >>

19:32 – Szderotban életveszélyesen megsérült egy 6 éves gyerek, az anyja pedig súlyosan, miután a szomszéd házat rakétatalálat ért.

19:30 – Közvetlen rakétatalálat ért egy askeloni házat, nincsenek sérültek.

19:20 – Súlyos rakétatűz a Gázai övezet környékére, valamint Sderot, Rahat, Ramla, Rison Lezion, Petah Tikva, Ramat Gan, Rehovot és más déli városok, valamint Gush Dan településeire.

19:16 – Az IDF bejelentette, hogy a légierő a Gázai övezetben a palesztin Iszlám Dzsihád rakétaindító egységét támadta. A támadást az indító osztag szállító járműve ellen hajtották végre.

19:13 – A rendőrök 15 zsidót tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy Haderában arabokra próbáltak támadni.

19:07 – Anthony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy az Egyesült Államok Eddie Amar diplomatát küldi Izraelbe, hogy mindkét felet az erőszak megszüntetésére szólítsa.

19:06 – Az elmúlt órában kiújultak a lodi összecsapások, és a rendőrség letartóztatott 20 gyanúsítottat. A zsidók szembeszállnak arab negyedek lakóival Musa Hasson családjának siratósátra környékén, akit két nappal ezelőtt a város egyik zsidó lakosa agyonlőtt az arabok rendbontásai során. A környéken kölcsönös kődobálás alakult ki, a rendőrség kábító gránátokat lőtt a gyászolók sátrába és az utcákra egyaránt.

18:53 – Az orosz külügyminisztérium ma (szerdán) közölte, hogy a Hamász egyik magas rangú tisztviselője kijelentette, hogy kész “kölcsönös alapon” befejezni az Izrael elleni támadásait. A minisztérium közleménye azt is elmondta, hogy ugyanaz a Hamász vezető azt is hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia Izraelre, hogy hagyja abba az erőszak alkalmazását a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél.

18:52 – Az izraeli légierő (IAF) egy épületet támadott meg a Gázai övezet Rimal negyedében. Az épületet a Cuk Eitan hadművelet során is bombázták.

18:13 – A Falak őrzője katonai művelet során életüket vesztett izraeliek:

18:05 – Riasztás aktiválódott az Eskol Regionális Tanácsban a Gázai övezet közelében.

18:02 – A Polgárvédelmi Parancsnokság utasításait péntekig 14 óráig meghosszabbították. Az irányelvek szerint az oktatási rendszer nem fog működni a Gázai övezet környéki településektől a Saron településeiig.

17:50 – Az előző napok erőszakhulláma miatt a rendőrség éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Lod városában este 20:00-tól reggel 4:00-ig. Ebben az időszakban tilos a lakosoknak a város utcáin tartózkodniuk, tilos az otthonaik elhagyása és a városba való beutazás. Lehetőség lesz a védett területekre menni légiriadó esetén, vagy sürgős orvosi ellátást kapni.

17:43 – Riasztás aktiválódott az Eskol Regionális Tanácsban a Gázai övezet közelében.

17:36 – Egy 17 éves fiút Umm al-Fahmból kora reggel lelőttek, és válságos állapotban a haifai Rambam kórházba szállították. A családja azt állítja, hogy egy rendőr lőtte le a Mei Ami csomópontnál. A rendőrség szerint egyelőre nem derült ki, hogy ki lőtte le – a rendőrök vagy a rendbontók. A Rendőrségi Nyomozó Főosztály vizsgálatot indított az eset kapcsán, és a rendőrség azt is közölte, hogy vizsgálatot indítottak.

A rendőrség kora reggel érkezett a térségbe, miután arról érkezett bejelentés, hogy fiatal arabok a Wadi Ara főútján az autókban zsidókat keresnek, és megpróbálják megtámadni őket, és megakadályozni, hogy továbbhaladjanak. Körülbelül egy órával a fiatalember sérülésének bejelentése előtt egy rendőr egy arab sofőrre lőtt, aki megpróbált elgázolni egy rendőrparancsnokot. Az autó tovább haladt és elmenekült, eddig nem találták meg – és azt vizsgálják, hogy van-e összefüggés az esetek között. A tiszt megsérült az incidensben, kórházban kezelik.

17:31 – Az IDF az elmúlt órában tüzérségi tüzet nyitott a Gázai övezetre, a határ közelében pedig tüzérségi üteget helyeztek el.

17:28 – A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy az IDF-támadásokban bekövetkezett halálesetek száma 56-ra nőtt, köztük 14 gyermek, öt nő és egy idős férfi.

17:02 – Omar Tabib törzsőrmester a katonai dzsipre ma reggel Gázából kilőtt páncéltörő rakéta áldozata. A 21 éves Tabib Eljakimból a Nahal dandár 931-es zászlóaljában szolgált. Két másik katona súlyosan és könnyebben megsebesült az incidens során, őket az askeloni Barzilai kórházba szállították. A hadsereg azt vizsgálja, hogy a dzsip útvonala igazodott-e az előírásokhoz. Hidai Zilberman, az IDF szóvivője elmondta, hogy a páncélozott dzsip biztonsági feladat ellátására érkezett Nativ Haaszara mosávba. Elmondása szerint a támadás után a Hamász tűz alá vette a helyszínt, hogy megnehezítsék a katonák számára a sebesültek evakuálását.

16:28 – Boris Johnson brit miniszterelnök a harcok további eszkalációjának megakadályozására szólított, és kijelentette, hogy “nagyon aggódik amiatt, amit látunk”. Johnson a brit parlament törvényhozóival beszélve azt mondta: “Mindannyian azt szeretnénk látni, hogy mindkét fél sürgősen enyhíti a feszültséget. A kormány álláspontja az, hogy továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kétállami megoldás a legjobb előrelépés.”

16:09 – Amir Ohana belbiztonsági miniszter kijelentette, hogy Lod után a kormány Akkóban is fontolgatja a szükségállapot kihirdetését a városban zajló összecsapásokat követően. “Elkötelezettek vagyunk Izrael polgárainak személyes biztonsága mellett, és mindent megteszünk annak helyreállítása érdekében” – írta Ohana a Twitteren. “Erre a célra elrendeltem, hogy hívjanak be 16 tartalékos határrendészeti egységet, amelyek az izraeli rendőrséget fogják erősíteni. Egyelőre tíz Júdeában és Szamáriában szolgáló határrendészeti egységet csoportosítottunk át erre a feladatra, akiknek a helyét a hadsereg katonái töltik be.”

15:59 – A Rison Lezionból származó 63 éves Lea Jom Tov a halálos áldozata annak a rakétának, mely becsapódott tegnap este egy az épületben, ahol élt a városban. Jom Tov két gyereket és öt unokát hagyott hátra. Moshe, Lea legidősebb fia azt mondta, hogy az anyja “olyan nő volt, akit mindenki szeretettt”. Mose elmondása szerint mielőtt a rakéta eltalálta volna, az anyja “a hatéves kislányommal volt, akit hazahozott. 45 perccel azután történt a tragédia, hogy visszatért”.

15:55 – Charles Michel: az izraeli-palesztin konfliktus beszüntetésére van szükség >>

15:47 – Az Általános Biztonsági Szolgálat (Sabak) és az IDF közös műveletében a biztonsági erők likvidálták a Hamász vezérkari fórumának vezető tagjait, köztük Gáza város dandártábornokát, a Hamász kiber- és rakétafejlesztési részlegének vezetőjét, valamint a rakétatermelés vezetőjét.

15:38 – A konfliktusról egyeztetett szerdán telefonon Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Erdogan hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek “hathatós és elrettentő leckét kell adnia” Izraelnek a palesztinok elleni “vakmerő” támadásai miatt. Ankara a fellépés érdekében “minden szinten kezdeményezéseket tesz” – tette hozzá. Teljes cikk >>

15:36 – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan ma (szerdán) rendkívüli ülésre gyűlik össze az eszkaláció fokozódása miatt. A DPA hírügynökséggel beszélő diplomaták szerint a zárt ülést Kína, Tunézia, Norvégia, Franciaország, Észtország, Írország, St. Vincent és Grenadine-szigetek, Niger és Vietnam kezdeményezte.

15:30 – A hadsereg bejelentette, hogy támadott egy járművet, amely a Hamasz egy páncéltörőt lövő sejtjét szállította..

15:15 – Rakétatüzet lőttek Gázából az alábbi településekre: Asdod, Askelon, Javne, Beér Seva, Lehavim, Rahat, Omer, Ofakim és Tel Seva. A Hamász bejelentette, hogy 15 rakétát lőtt ki Dimona területére.

13:10 – IDF: A hadsereg a Gázai övezetben egy Hamász-sejtet támadott, amely pilóta nélküli repülőgép indítását készítette elő Izrael felé.

13:04 – Beni Ganz védelmi miniszter ma (szerdán) közölte, hogy jelenleg nincs dátum az IDF Gázai övezetben folytatott katonai műveletének befejezésére. “Az IDF továbbra is támadni fog, hogy teljes és hosszú távú csendet teremtsen. Csak ha elérjük ezt a célt, akkor beszélhetünk nyugalomról ” – mondta. A mai Askelonban tett látogatása során Ganz hozzátette, hogy az elmúlt órákban a hadsereg “parancsnok-osztagokat és a Hamász jelentős infrastruktúráját, valamint sok száz további célpontot támadott, magas-házakat döntött le, gyárakat és terroralagutakat rombolt le és a Hamasz vezetői közül többeket likvidált.”

12:02 – 13:00 órától a tegnap este lezárt Tel-Aviv Haganah és Lod állomások közötti vágányszakaszon újraindul a vonatforgalom, és folytatódik a Beér Seva felé tartó vonalon. A Binyamina-Tel-Aviv-Rehovot-Asdod külvárosi vonal is újraindul.

11:59 – Hili Tropper sportminiszter bejelentette, hogy a Maccabi Tel-Aviv és a Maccabi Haifa között zajló Nemzeti Labdarúgó Kupa elődöntőjét, amelyet holnap terveztek megtartani a Bloomfield Stadionban, elhalasztották az ország egész területén tapasztalható biztonsági eszkaláció nyomán.

11:45 – A gázai egészségügyi minisztérium ma (szerdán) bejelentette, hogy az eszkaláció kezdete óta a Gázai övezetben a halálesetek száma 43 főre nőtt, köztük 13 gyermek és tizenéves. A közlemény szerint a sebesültek száma 269 fő. Teljes cikk >>

11:37Avichai Mandelblit főügyész bejelentette, hogy az éjszaka folyamán jogi véleményt fogalmazott meg, amely szerint lehet használni a hadsereg határvédelmi egységének katonáit a lodi erőszak kezelésére.

11:26 – Mentőszolgálat: a páncéltörő rakéta egyik sebesültjénél megállapították a halál beálltát.

11:12 – Gázában arról számoltak be, hogy az övezet északi részén fekvő Beit Lahiya-ban egy járműben négy ember életét vesztette az izraeli hadsereg támadása következtében.

10:45 – Riasztás aktiválódott a Gázai övezethez közeli településeken.

10:41 – Két ember halálosan és egy közepesen megsebesült egy páncéltörő lövedéktől melyet az autójukra lőttek a Gázai övezet határában. A rakétát a Gázai övezet északi részéről lőtték izraeli területre. A Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy egy “irányított rakétát indított, amely eltalált egy izraeli járművet”. Közvetlenül a támadás után riasztást aktiváltak a környéken, és az orvosi csapatok rakétatűz alatt látták el a sebesülteket. Röviddel ezután az IDF szóvivője bejelentette, hogy további páncéltörő löveget lőttek ki a Gázai övezet északi részéről Izrael területére.

10:07 – Palesztin és egyiptomi források elmondták, hogy tegnap délutánig tárgyalásokat folytattak az eszkaláció felszámolásáról, de az Iszlám Dzsihád három parancsnokának izraeli likvidálását követően leállították őket. A források szerint az egyiptomi hírszerzés úgy vélte, hogy a ma záródó ramadán alkalmat jelenthet a tűzszünetre.

A Hamász politikai irodájának vezetője, Ismail Haniyeh tegnap esti beszédében elmondta, hogy fegyverszünet elérése érdekében kapcsolatot létesítettek több országgal, köztük Katarral és Egyiptommal. Azt mondta: “Világossá tettük, hogy aki elindította a akciót és az agressziót, az Izrael, és nem mi. Ők gyilkolták meg és bántalmazták a gyerekeket és a nőket, ezért Izrael viseli a felelősséget.” Haniyeh hozzátette: “Készen állunk az eszkalációra és készen állunk a nyugalomra, feltéve, hogy Izrael megállítja az Al-Quds (Jeruzsálem) elleni agressziót.”

Izraeli politikai források viszont azt közölték, hogy a Hamász a tűzszünetet kért a nemzetközi közvetítőkön keresztül, Izrael azonban elutasította a kérést.

10:00 – A Saar Hanegev Regionális Tanács lakóit – akik a Gázai övezet határtól legfeljebb négy kilométeres körzetben élnek – felszólították, hogy további értesítésig haladéktalanul tartózkodjanak otthonaikban.

10:00 – A Gázai Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt nap folyamán az izraeli támadások során 15 ember halt meg a Gázai övezetben, az eszkaláció kezdete óta pedig összesen 35. Az áldozatok között 12 gyermek és tizenéves van, három pedig nő. 233 ember megsebesült.

09:57 – A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, Pato Bensouda közölte, hogy aggódik a Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben, valamint Gázában és környékén elkövetett erőszak miatt, valamint hogy az eszkaláció során fokozódik a háborús bűncselekmények elkövetésének a lehetősége.

09:47 – Miután tűz ütött ki tegnap este egy üzemanyag-tároló tartályban Askelon közelében egy gázai rakétabecsapódást követően, súlyos légszennyezés keletkezett a környéken. Ma reggel a szennyezés átterjedt Askelon területére, és a lakosok légzési nehézségekre, torokviszketése és szemégésre panaszkodnak. A tűz teljes eloltása az elmúlt órákban az utolsó szakaszába lépett – a tűzoltók szerint.

09:32 – Amir Ohana belbiztonsági miniszter a Twitter-fiókjában közölte: “A Lodban lövöldözőnek és társainak letartóztatása szörnyű, hisz nyilvánvalóan önvédelemből cselekedtek. … A fegyverrel rendelkező, törvénytisztelő állampolgárok a rendfenntartó hatalom erejét sokszorozzák meg a fenyegetés és veszély azonnali semlegesítésében. Az őrizetbe vétel / szabadon bocsátás nem esik a belbiztonsági miniszter hatáskörébe. Ha ez lenne a helyzet – szabadon engedném őket. A végrehajtó rendszer jól járna el, ha így tenne.”

09:18 – A katonai szóvivő szerint a hadsereg lerombolta a Hamász egyik vezetőjének, Saleh Dahmannak a házát, ami a szervezet fegyverraktáraként szolgált.

09:14 – Több mint 200 sérültet kezelnek a kórházakban, heten súlyos állapotban vannak. Teljes cikk >>

08:16 – A hadsereg elfogott egy pilóta nélküli repülőgépet, amely a Gázai övezetből hatolt be Izrael területére – jelentette a hadsereg szóvivője.

08:13 – A rendőrség ma reggel közölte, hogy a Templom-hegyen álarcos emberek százai kövekkel és különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket, és hét embert letartóztattak. A rendőrség hozzátette, hogy a helyszínen több ezer imádkozó van, és jelenleg nyugalom van.

07:13 – Az IDF szóvivője elmondta, hogy a tegnapi eszkaláció kezdete óta mintegy 850 rakétát lőttek ki Izraelre, ezek 85–90%-át fogták el a Vaskupola rendszer segítségével. Arról is beszámolt, hogy az IDF eddig mintegy 500 célpontot támadott a Gázai övezetben, és hogy az éjszaka folyamán a légierő lebombázott két magastornyot. Ma az IDF föld alatti célpontokat szándékozik megtámadni. Arról is beszámolt, hogy a páncéloshadosztály és az ejtőernyős dandár “az elmúlt évben egy gázai háború számára jóváhagyott operatív tervek szerint készülnek”. A szóvivő azt is elmondta, hogy az éjszaka folyamán megkezdték a Hamasz vezetőinek letartóztatását Ciszjordániában.

06:29 – Az IDF élő lövedékétől meghalt egy palesztin Hebronban – közölte a Ramallah-i Egészségügyi Minisztérium. Arról is beszámolt, hogy Hebronban és Tulkarmban 22 palesztin sérült meg a izraeli katonák lövéseitől, sérüléseik közepesnek vagy könnyűnek minősíthetők.

06:01 – Rakétákat lőttek ki a Ben Gurion repülőtér területére, valamint Elad, Soham, Bnei Atarot és számos további településre.

05:46 – Rakétákat lőttek Askelonra, Asdódra és a Gázai övezethez közeli számos településre.

05:15 – Rakétákat lőttek Askelon, Beér Ganim, Karmia, Netiv Haaszara, Zikim és Jad Mordechai irányába.

https://youtu.be/wH2WT3IBSpQ

05:11 – Az IDF bejelentette, hogy a Sabakkal (Sin Bét) közös műveletben a hadsereg vadászgépei támadtak egy épületet, ahol a Hamász katonai hírszerző rendszerének vezető tagjai tartózkodtak. A támadásban megölték a Hamász katonai hírszerzésének főnökét, Haszan Kaugit, annak helyettesét, Eyal Issát, a katonai hírszerzés elhárítási osztályának vezetőjét, aki a Hamász katonai szárnya vezetőjének, Marwan Issának a testvére.

05:06 – Rakétákat lőtt a Hamasz az alábbi városokra: Asdod, Gan Javne, Holon, Rison Lezion, Rehovot, Nesz Ziona, Beér Yaakov, Kfar Chabad, Beit Dagan és számos más város központjára és az ország déli részére.

04:59 – Rakétatűz Asdódra, Askelonra, Javnéra és a Gázai övezet környékére.

04:31 – IDF: Megöltünk két rakétakilövést előkészítő Hamász-terroristát.

03:43 – Egy Lod melletti faluban egy rakéta megölt egy 16 éves lányt és 50 éves apját. A lány halálát a helyszínen állapították meg, míg apját kritikus állapotban az Assaf Harofeh Kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították. Ezzel ötre emelkedett a rakétatűz okozta izraeli halálesetek számát.

03:40 – Rakétatámadás nyomán riasztások aktiválódtak Bat Jamban, Holonban és Rison Lezionban.

03:36 – A mentősök megpróbálnak újraéleszteni egy 84 éves férfit, aki egy tel-avivi nyilvános menedékhely felé haladva összeesett.

03:20 – Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg az elmúlt órákban “számos jelentős célpontot és terrorista aktivistát támadott a Gázai övezetben”. Továbbá kijelentette, hogy a támadások ebben a pillanatban is folytatódnak.

03:17 – Riasztások hangzanak fel Tel-Avivban, Bat Jamban, Holonban, Rison Lezionban, Ramlában és Tzrifinben.

03:09 – Riasztások Beér Seván és Omerben. Beér Séván a Vaskupola egyik rakétája az utcára zuhan.

03:02 – Légiriadók szólnak Asdodban, Givatayimban, Ramat Ganban, Rison Lezionban és Javne-ban szóltak.

02:59 – Folytatódott a rakétatűz az ország központjára és a déli részére. Riasztások aktiválódtak Tel-Avivban, Raananában és Beér Sevában. A rakéták egy részét elfogta a Vaskupola.

02:50 – Néhány órás fegyverszünet után a rakétatámadások Izrael területe felé folytatódtak. Súlyos rakétatűz érte a Gázai övezetből Beér Seva, Askelon, Javne, Jehud, Lod, Rison Lezion, Holon, Bat Jam, Tel-Aviv, Kfar Szaba, Raanana és Ramat Hasaron városokat. Az Iron Dome rendszer elfogta a rakéták egy részét. Rakéta csapódott egy házba Jehudban, a családtagok a védett területen tartózkodtak, és nem sérültek meg.

02:36 – Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap este Lodba érkezett, és elmondta, hogy anarchia van a városban, és “ha szükséges” kijárási tilalmat vezetnek be. “Anarchia és a rendbontás van az utcákon, amit egyetlen normális ország sem tudnának elfogadni, ezért először a kormányzás helyreállítására van szükség” – mondta Netanjahu.

Elmondása szerint elrendelte rendőri erők átszállítását Lodba és más vegyes (zsidó-arab) városokba, a városban szükségállapotot hirdetett ki, valamint szükség esetén kijárási tilalmat vezetnek be. Netanjahu azt is elmondta, hogy “elvárja az arab közönség vezetőitől, hogy erőteljesen lépjenek fel a törvénysértők ellen, akik ártatlan embereket próbálnak megtámadni”.

01:52 – A rendőrség fontolgatja, hogy kijárási tilalmat vezet be Lodban a következő napokban.

01:23 – A légierő a Gázai övezetben támad

01:20 – A tüntetők elzárták az utat Shefaramban, gumikerekeket gyújtottak és megpróbálták megrongálni a városi rendőrkapitányságot. Majd al-Krumban köveket is dobtak a helyi rendőrkapitányságra. Eddig nyolc rendőr sérült meg az északi körzetben zajló összecsapásokban, és 35 embert tartóztattak le.

00:46 – Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Amir Ohana belbiztonsági miniszter “különleges polgári vészhelyzetet” hirdettek Lod városában az utcai erőszak és vandalizmus miatt.

00:42 – Riasztás volt Askelon környékén

00:14 – Légiriadó volt Kirjat Malachiban

00:10 – Egy akkói szállodában kitört tűzben ma este egy 84 éves férfi súlyosan megsérült. Valószínű egy Molotov-koktélt dobtak a szállodába, és a tűz továbbterjedt az épületben. A sebesültet a haifai Rambam kórházba szállították. Két másik ember füst belégzésével könnyebben megsebesült és a nahariai Galilea Orvosi Központba evakuálták. Az akkói Uri Buri éttermet és a város rendőrségét is felgyújtották a helyi arabok.

Akkóban súlyos összecsapások voltak, nagy rendőri erők megakadályozták a tüntetők távozását az óváros irányába. Akko óvárosában egy olyan szálloda vendégeit evakuáltak, amelynek súlyos károkat okoztak a rendbontók, attól tartva, hogy bent ragadnak. A Haifán, Akkóban és további északi településeken zajló erőszakos tüntetéseken 26 embert tartóztattak le.

00:05 – Lod polgármestere: “Itt hadseregre van szükség, ez túl nagy feladat a rendőrségnek”
Jair Revivo, Lod polgármestere az esti eseményeket “a zavargások második kristályéjszakájá”-nak nevezte. “Ez a feladat túl nagy az izraeli rendőrség számára, itt hadseregre van szükségünk. Egyszerűen képtelenség, ami itt történik – zsinagógák égnek le, több száz leégett jármű, száz arab rendbontó tombol az utcán A zsidók már nem hajlandó ülni és hallgatni.”

23:59 – Beni Ganz védelmi miniszter utasította az IDF-et, hogy “az azonnali segítségnyújtás érdekében és a rend helyreállításához csoportosítsanak át Lodba és a vegyes lakosú városokban a területeken szolgáló katonai határrendészek egységeiből”. Várhatóan még az éjszaka folyamán katonák fogják erősíteni a rendőrség munkáját az arab rendbontások, erőszak, lincs felszámolását.

Erőszakos összecsapások kezdődtek korábban egy lodi lakos temetési menetében, akit előző este agyonlőtt egy zsidó a városból. A temetési menet résztvevőinek egy része kövekkel dobálta a rendőröket, akik elállták az útjukat, több tüzet gyújtottak, és rendőrautót és robogót égettek fel.

<< Korábbi hírek percről percre *** Folytatás >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.